Ceaiuri bune contra mahmurelii. Sfatul medicului

1 ceai shutterstock 25122148 jpg jpeg

După o noapte de distracţie, de Sărbători sau la evenimente festive, când ai întrecut măsură cu băuturile alcoolice, ai nevoie de remedii să te pună rapid pe picioare.

Ameţeli, greaţă, vărsături, dureri de cap şi arsuri gastrice – toate sunt semne ale mahmurelii. În acest caz, ai nevoie de un mic dejun proteic, cu ouă fierte tari şi brânză de vaci sau telemea, te poţi reface cu ceaiuri, supe, ciorbe, zeamă de varză. Şi mierea, perele şi strugurii te-ar ajuta. Fructoza pe care o conţin accelerează metabolizarea alcoolului.

Pulbere de fructe de armurariu

După o masă copioasă la care ai făcut exces de băuturi cu alcool, celulele hepatice au nevoie de refacere. Fructele de armurariu le protejează şi stimulează regenerarea acestora. Au un conţinut ridicat de silimarină, un grup de flavonoide (silibină, silidianină şi silicristină) care, pe lângă efectul antioxidant, normalizează transaminazele serice şi elimină toxinele de sânge. De aceea, armurariul mai este numit „purificatorul sângelui”. Mai mult, încetineşte viteza de absorbţie a substanţelor toxice la nivelul celulelor hepatice. Se prepară o infuzie din fructele de armurariu măcinate astfel: peste 1 linguriţă de pulbere se toarnă 1 cană cu apă fiartă. După 15 minute, se strecoară. Este nevoie de 2 căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, urmate de odihnă 20 de minute, aşezat pe dreapta. Reţine că pulberea de armurariu trebuie păstrată la rece şi se oxidează după 24 de ore, deci nu măcina foarte multe fructe uscate!

Ceai depurativ

Din cantităţi egale de soc, cicoare, păpădie şi trei-fraţi-pătaţi uscate şi mărunţite poţi face un ceai care stimulează diureza. Aceasta atrage după sine eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului şi rinichilor. Rol depurativ are în principal planta trei-fraţi-pătaţi. Socul are efect diuretic şi sudorific (accelerează transpiraţia), iar cicoarea şi păpădia măresc secreţia de bilă, ceea ce uşurează şi digestia. Se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită şi se infuzează un sfert de oră. Se beau 2 sau 3 căni de ceai pe zi, până la dispariţia simptomelor mahmurelii.

Infuzie de cimbrişor

Starea de funcţionare a ficatului şi a rinichilor se poate îmbunătăţi cu ajutorul ceaiului de cimbrişor. Planta are acţiune antiseptică puternică, conţine tanin şi substanţe amare. Deoarece vărsăturile provoacă anemii şi pierderi importante de vitamine şi minerale, este util ceaiul de cimbrişor, care este un bun tonic. Se face o infuzie concentrată dintr-o ceaşcă de apă şi 2 linguri de cimbrişor uscat. Din ea se iau 2-3 linguri pe zi. O altă variantă ar fi să bei 2 căni de ceai pe zi, făcut din 250 ml de apă fiartă şi 1 linguriţă de plantă.

Ştiai că...

...silimarina este de 10 ori mai eficientă ca antioxidant decât vitamina E?

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie

Este bine să asociaţi consumul de alcool cu consumul de alimente şi de apă. Dacă totuşi vă treziţi a doua zi cu o stare neplăcută, hidrataţi-vă corespunzător cu apă simplă, apă cu lămâie şi miere, sucuri naturale de fructe şi legume. Puteţi bea şi o cafea sau, de preferat, 2-3 căni de ceai verde sau negru, ceai de mentă, muşeţel, armurariu, cimbru, păpădie, urzică, sunătoare, soc. Pentru protecţia ficatului, luaţi extract de armurariu (silimarină) sau de ginseng, ulei de cătină, drojdie de bere.