Ce trebuie să ştii despre naşterea în apă

1 2 jpg jpeg

Naşterea în apă necesită pregătire anterioară. Viitoarea mămică trebuie să urmeze cursuri din luna a cincea, când învaţă să respire corect, să se încordeze şi să se relaxeze. Acestea sunt completate de cele mai multe ori şi de exerciţii de gimnastică. Cu două-trei săptămâni înainte trebuie să aibă loc o discuţie între mămică şi medic sau moaşă, care îi va explica acesteia cum va decurge travaliul.

Dureri mai mici, recupereare rapidă

Apa are un efect relaxant asupra muşchilor, de aceea travaliul este mai scurt şi mai puţin dureros. Pentru făt, trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin se face gradat şi este mai puţin traumatizantă.

Viitoarea mămică este instalată în apă încălzită în momentul în care contracţiile sunt din ce în ce mai dese. Pentru că apa are un efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, muşchii se destind, iar colul uterin se dilată mai uşor. Mămica respiră mai bine, ceea ce îi asigură o stare de bine bebeluşului.

Tot datorită apei, riscul rupturilor vaginale scade, iar epiziotomia (secţioanrea muşchilor superficiali ai perineului) nu este, de cele mai multe ori, necesară. Perioada de stat în apă este limitată la 1-2 ore cu pauze de 15-30 de minute. Nou-născutul poate rămâne în apă minute bune.

După naşterea în apă, recuperearea este mult mai rapidă, iar externarea este posibilă în termen de 24 de ore, în cazul în care nu apar complicaţii.

Risc crescut de infecţii

Cel mai mare risc la care sunt supuşi mama şi bebeluşul este cel de a contracta o infecţie, căci sunt foarte sensibili în momentul naşterii. Cada trebuie să fie iginenizată, iar apa – analizată pentru a se elimina riscul contaminării cu bacterii.

De asemenea, cantitatea de sânge matern pierdut este dificil de evaluat.

Contraindicaţii

Dacă mama suferă de diferite boli (diabet, afecţiuni renale, pulmonare sau cardiace), nu se simte în largul ei în apă sau este într-o stare avansată de oboseală din cauza travaliului, are SIDA, hepatită B sau altă boală contagioasă, dacă are nevoie de perfuzii sau fătul are o poziţie inadecvată, naşterea nu se poate face în apă.