Ce trebuie să ştii despre cosmeticele organice

1 2 jpg jpeg

Organic nu înseamnă natural, ci mai mult decât atât. Cosmeticele organice sunt produse 100% naturale (spre deosebire de cele „naturale” pe care le găseşti în comerţ şi care pot avea un singru ingredient natural şi mai multe ingrediente chimice), iar ingredientele din compoziţia lor au fost cultivate organic (fără îngrăşăminte, pesticide etc.) şi extrase prin metode naturale. În plus, cosmeticele organice sunt obligatoriu certificate de către una dintre organizaţiile autorizate din domeniu şi sunt etichetate ca atare. Cum le alegi?

100% organic: trebuie să conţină ingrediente 100% produse organic. Aceasta este singura etichetă care garantează un produs complet organic, fiind însoţite de sigla organului de certificare.

Organic sau certificat organic: cel puţin 95% din conţinut este organic. Aceste produse sunt însoţite de sigla organului de certificare.

Fabricat cu ingrediente organice: cel puţin 70% din conţinut este organic. Există menţiunea „fabricat organic” pe faţa produsului şi sunt listate până la trei ingrediente specifice. Aceste produse nu sunt însoţite de sigla organului de certificare.

Mai puţin de 70% organic: cuvântul „organic” se regăseşte doar pe lista de ingrediente, nu pe faţa produsului. Aceste produse nu sunt însoţite de sigla organului de certificare.

Natural: poate conţine şi numai 1% ingrediente naturale. Aceste produse nu sunt însoţite de sigla organului de certificare.

O multitudine de studii au demonstrat că ingredientele organice aduc un aport ridicat de vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi ce întăresc sistemul imunitar al organismului şi-l ajută în lupta împotriva mai multor boli de ordin metabolic, hormonal, neurologic, precum şi împotriva mai multor tipuri de cancer. Totodată s-a evidenţiat că organismul se identifică mai uşor cu ingredientele organice, fiind benefice pentru persoanele cu piele sensibilă. În plus, cosmeticele organice nu conţin compuşi chimici de sinteză, care în cantităţi mari, datorate utilizării zilnice şi îndelungate a mai multor tipuri de produse cosmetice obişnuite, devin toxici pentru organism.

Produsele organice nu conţin alergeni sintetici însă, dacă ştii că ai alergie de exemplu la migdale, o loţiune de corp cu ulei de migdale poate provoca o reacţie alergică. De aceea, dacă ştii că eşti alergică la anumite plante sau fructe, citeşte foarte bine eticheta produsului.

Cosmeticele organice exclud anumiţi conservanţi consideraţi nocivi (cum sunt parabenii), însă acest lucru nu le face să expire mai repede. Ele autorizează folosirea altor produse, cum ar fi alcool benzilic, acid benzoic, acid sorbic, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu etc. În plus, la cosmeticele organice sunt des folosite uleiurile esenţiale, cunoscute pentru proprietăţile lor conservatoare, dar care asigură şi proprietăţi benefice produsului.