Ce sunt şi cum acţionează antihistaminicele

1 2 jpg jpeg

Aşa cum indică şi numele, antihistaminicele acţionează asupra histaminei, proteina implicată în numeroasele reacţii alergice. Sunt prescrise în rinita şi conjunctivita alergică, în alergiile cutanate şi în reacţiile alergice acute la un medicament.

Există 2 tipuri de astfel de medicamente: cele de generaţie veche, care, deşi sunt eficiente, au ca reacţie adversă principală somnolenţa, şi cele de generaţie nouă, create în anii ʼ80, care nu au această reacţie secundară. Cele mai populare sunt cele de generaţie nouă, din care se ia, de regulă, 1 comprimat pe zi.

Se administrează de preferat după masă, efectul lor menţinându-se variabil (4-6 ore până la 12-24 de ore). În general, îşi fac efectul după o jumătate de oră de la administrare. Cel mai potrivit moment pentru a le lua este dimineaţa, alergia la polen fiind mai pronunţată pe parcursul zilei.

Ce contraindicaţii au

Antihistaminicele au câteva contraindicaţii, la fel ca majoritatea medicamentelor. Astfel, nu sunt recomandate, în general, gravidelor. Nici femeile care alăptează nu trebuie să le ia, pentru că substanţele din acestea pot trece în laptele matern, cauzând probleme copilului. Este nevoie de prudenţă şi în bolile renale, hepatice, hipertensiune, afecţiuni tiroidiene, glaucom şi adenom de prostată.

Dacă iei antihistaminice de primă generaţie, ai grijă să nu le administrezi dimineaţa, pentru că provoacă somnolenţă, mai ales dacă urmează să conduci maşina. Alte efecte adverse, prezente mai ales la antihistaminicele de primă generaţie, sunt: uscăciunea gurii, greaţa, vărsăturile şi durerile de cap.

Ai grijă şi la interacţiunile medicamentoase! Antihistaminicele pot interacţiona cu tratamentele pentru inimă şi cu antidepresivele.

În alergii, mai sunt indicate şi:

Descongestionantele – reduc congestia nazală şi a sinusurilor. Nu se folosesc mai mult de 3 zile.

Corticosteroizii – suprimă inflamaţia care însoţeşte manifestările alergice. Pot fi prescrişi corticosteroizi sub formă de comprimate, picături nazale, de ochi sau cu administrare inhalatorie (spray-uri).