Ce sunt medicamentele generice

1 2 jpg jpeg

În farmacii se găsesc 2 tipuri de medicamente: originale (inovative) şi generice. Primele sunt produse de „ firma care a descoperit molecula (medicamentul) şi a introdus-o pentru prima oară pe piaţă“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Compania producătoare de medicamente este cea care le testează, le patentează, le promovează, după care le vând aproximativ 10-15 ani, până expiră brevetul de invenţie.

„ Medicamentele produse după expirarea patentului de alţi producători decât cel care a dezvoltat medicamentul original poartă numele de generice. Practic, ele reprezintă acelaşi medicament, cu formula chimică similară cu originalul. Pot exista diferenţe de prezentare, ambalare sau preţ“, precizează medicul Călin Ciubotaru.

Genericul poate să conţină excipienţi, mai eaxct compuşi care ajută la absorţia substanţei active în organism şi care dau forma, culoarea şi gustul medicamentului.

Sunt mai ieftine decât cele originale

Medicamentele generice au acelaşi efect asupra corpului ca şi pastilele originale. Spre deosebire de cele generice, pilulele inovative sunt mult mai scumpe.

Şi asta pentru că firmele care vând medicamente originale investesc foarte mulţi bani în cercetare şi dezvolare, iar testele efectuate sunt foarte scumpe. Toate aceste investiţii trebuie recuperate de compania care inventează medicamentul.

Pe de altă parte, realizarea pilulelor generice nu necesită cheltuieli foarte mari. Producătorul de astfel de pastile nu trebuie să investească în cercetări ori studii clinice. De aceea, medicamentele generice pot fi mai ieftine cu 25-90% decât cele originale.

Genericul trebuie să treacă testele de bioechivalenţă

Înainte ca medicamentele generice să fie puse pe piaţă, li se fac unele teste de bioechivalenţă. În cadrul lor, se verifică dacă genericul are aceeaşi concentraţie şi viteză de absorbţie ca şi inovativul. Astfel de teste se realizează pe 12 voluntari sănătoşi, iar rezultatele sunt foarte precise.

Dacă o companie producătoare de medicamente originale a lansat o pastilă sub formă de comprimat şi decide să îl relanseze sub alt aspect, nu va mai trebui să refacă testele clinice, ci doar câteva teste de bioechivalenţă.

Netolerate de unele persoane

Chiar dacă pentru medicamentele generice trebuie să scoţi mai puţini bani din buzunar, asta nu înseamnă că sunt mai puţin eficiente decât cele originale. Ambele tipuri de medicamente au aceeaşi substanţă activă, în acceaşi concentraţie şi aceeaşi viteză de absorţie.

Efectul pilulelor generice este identic cu cel al medicamentelor inovative, dar pot exista cazuri când anumite persoane să nu tolereze genericul din cauza unui excipient. Acelaşi lucru este valabil şi pentru inovativ.

Producătorii trebuie să respecte legislaţia

Atât legislaţia românească cât şi cea europeană prevăd numeroase măsuri pentru ca medicamentele generice să fie similare cu cele originale. Cea care se ocupă de supravegherea acestor măsuri la noi în ţară este Agenţia Naţională a Medicamentului.

Toţi producătorii trebuie să respecte norme foarte clare şi precise de fabricaţie. Acestea poartă denumirea de reguli de bună practică de fabricaţie.