Ce substanţe conţine frunza de nuc

1 2 jpg jpeg

Nucul constituie o prezenţă nobilă în Ţara Sfântă, grădina tainică a marelui Solomon era plină de nuci, iar Cântarea Cântărilor aminteşte de livada de nuci a regelui. Multe ale popoare ale lumii atribuie nucului un statut magic, fiind văzut, de exemplu, ca adăpost al demonilor. În Talmud stă scris că fiecare creangă de nuc are nouă fructe, iar sub fiecare frunză stă un diavol. În mitologia românească, se zice să cel ce plantează un nuc, va muri când copacul va avea grosimea grumazului său.

Ce substanţe conţine frunza de nuc – frunza de nuc, excelentă pentru vindecarea afecţiunilor pielii

Frunzele de nuc conţin cantităţi mici de ulei esenţial, cca 3%, o quercetină asemănătoare cu cea din coaja de stejar, fiind un hexaciclohexanol, acid galic, acid elagic, inozitol, Alpha şi Beta – hidrojuglonă, vitamina C. Juglona este o substanţă ce se oxidează foarte uşor şi se găseşte mai ales în cojile verzi ale fructului. Oxidată, se colorează în brun şi pătează foarte vizibil pielea, de unde s-a născut părerea greşită că ar conţine iod. O altă substanţă conţinută în frunza de nuc este un tanin complex nucitanic similar taninurilor galice.

Datorită taninurilor din compoziţia lor, frunzele de nuc au acţiune astringentă şi proprietăţi uşor hipogliccemiante, hipotensive şi antialergice. Recent s-a arătat că extractele apoase de frunze de nuc au acţiune diuretică.

Frunzele de nuci pot fi un tratament excelent pentru acnee sau diferite afecţiuni ale pielii, eczeme sau chiar psoriazis. Două linguri de frunze de nuc, puse în apă clocotită, amestecate şi acoperite, apoi luate de pe foc şi lăsate 30 de minute la infuzat, reprezintă o formulă foarte bună pentru spălarea acneei, eczemelor sau petelor de psoriazis. Alungă mâncărimile şi inflamaţiile şi ajută la vindecare pielii.

Ce substanţe conţine frunza de nuc – băile generale cu frunze de nuc, cele mai bune pentru o piele curăţată de eczeme, bube, furuncule şi altele

Frunzele şi scoarţa de nuc au cea mai mare valoare în vindecarea herpesului, eczemelor, dar şi ulcerelor nedureroase. Se face o infuzie din 15 grame de frunze uscate şi câteva verzi într-o jumătate de litru de apă fiartă. Se lasă la macerat şase ore, se strecoară şi se ia de trei ori pe zi, câte un pahar de decoct. Se foloseşte la fel de bine şi în aplicaţii externe.

Infuzia din frunze de nuc se mai poate folosi sub formă de instalaţii, în tricomonaza vaginală sau în candidoze. Se mai pot face şi băi generale din 300 de grame de frunze de nuc la cinci litri de apă, care se toană în apa de baie. Din frunzele de nuc se prepară şi unguent pentru vindecarea rănilor sau dermatozelor. Frunzele de nuc macerate alături de petrol lampant este cel mai bun unguent pentru durerile reumatice.