Ce se poate trata prin hipnoză

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, hipnoterapia este folosită pentru a trata anxietatea, fobiile, depresia şi stresul post-traumatic . Procedura nu este recomandată, însă, persoanelor care au halucinaţii sau sunt consumatoare de droguri şi alcool.

Marc S. Micozzi, medic specializat în medicina alternativă şi complementară, spune că această terapie ne schimbă felul de a reacţiona la stimuli, ceea ce ne ajută să înlăturăm temerile: „Hipnoza poate fi utilizată pentru a stabili un nou tipar de reacţie la stimului şi pentru a reconfigura graniţele emoţionale legate de gândurile generatoare de anxietate şi de anumite activităţi ce produc anxietate, cum ar fi tracul, zborul cu avionul şi alte fobii. De obicei, hipnoterapeutul vă ajută să anulaţi o reacţie fiziologică condiţionată - de exemplu, hiperventilaţia sau greaţa. Hipnoterapia poate fi utilizată pentru a înăbuşi aproape orice teamă, fie că este asociată cu examenele, cu vorbitul în public sau cu interacţiunile sociale.” (volumul „Cum să depăşim durerile cronice şi acute”, Editura Herald)

Hipnoza mai poate fi folosită ca adjuvant pentru a controla sângerarea şi salivaţia înaintea unor intervenţii dentare complicate, dar şi pentru a scădea nivelul de anxietate asociat cu mersul la dentist.

Un studiu recent a arătat că, folosită tot ca adjuvant pentru persoanele bolnave de diabet de tip 2, împreună cu acupresura, hipnoza a contribuit la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Atacurile de migrenă, care dau de furcă multor persoane, inclusiv cele foarte tinere, pot fi reduse eficient cu ajutorul hipnoterapiei. De asemenea, unele cercetări au arătat că această metodă de terapie e utilă şi în tratarea sindromului colonului iritabil. În plus, hipnoza poate fi folosită şi pentru gestionarea durerii în timpul naşterii.

Atenţie! Hipnoterapia trebuie efectuată numai de specialişti calificaţi în îngrijirea sănătăţii mentale, precum psihologii, psihiatrii sau stomatologii instruiţi în practica clinică a hipnozei. Între terapeut şi persoana care se supune acestei terapii trebuie să existe o relaţie de încredere, pentru ca pacientul să se simtă în siguranţă. E bine de ştiut, însă, că hipnoza e o procedură sigură, iar terapeutul nu poate determina persoana hipnotizată să facă lucruri pe care aceasta nu doreşte să le facă.