Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cand cazi in vis? La nivel fizic si psihic se petrec lucruri la care poate nu te-ai fi gandit.

Ai simtit vreodata ca ametesti si cazi, desi ai ochii inchisi? Ai observat, desigur, ca senzatia este destul de bizara si dificil de uitat. Din fericire, exista cel putin o explicatie despre ce se intampla cand cazi in vis si a fost oferita de somnologul Michael Breus celor de la womenshealthmag.com.

Te-ai asezat in pat, dupa o zi plina, si tot ce vrei este sa te odihnesti, sa-ti incarci bateriile. Imediat ce ai inchis pleoapele simti ca iti pierzi echilibrul si te ia o stare usoara de greata, inexplicabila, urmata de un sentiment de neputinta. Cand cazi in vis, corpul si subconstientul intra intr-un fel de soc ce genereaza convulsii. Nu e chiar un inceput bun pentru un somn odihnitor, binemeritat, nu? Atunci care este explicatia pentru cand cazi in vis?

Expertul in somnologie spune ca nu ar trebui sa intri in panica din cauza spasmelor care apar involuntar, la nivelul bratelor, picioarelor si, de fapt, in tot corpul. Desi sunt des intalnite cand cazi in vis, ele nu sunt periculoase pentru sanatate.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce apare aceasta senzatie, dar au cateva ipoteze demne de luat in calcul. „Principala teorie este ca sistemul nervos face bruc trecerea spre starea de repaus“, spune Michael Breus. In timp ce corpul se relaxeaza, ritmul cardiac incetineste, temperatura corpului scade, iar tonusul muschilor isi modifica starea, intrand in repaus.

Alta teorie care explica ce se intampla cand cazi in vis

Breus spune ca, de regula, creierul adoarme inaintea trupului si ajunge sa „inteleaga“ gresit activitatea de relaxare a muschilor. Mai precis, el interpreteaza miscarile ca fiind cele ale unei caderi in gol. Aceasta mai adauga ca lipsa orelor de somn favorizeaza aparitia acestui fenomen. „Am intalnit aceasta problema de somn la pacientii mei, in special la cei care sufera de privarea de somn“, spune Breus. Cu cat ai un deficit mai mare de ore de somn, cu atat creierul tau adoarme mai repede si produce aceste senzatii stranii.

@shutterstock