Ce să ştii despre cistoscopie: depistează bolile vezicii urinare

1 ce sa stii despre citoscopie jpg jpeg

Prezenţa sângelui în urină, incontinenţa urinară, senzaţia de usturime din timpul urinării pot fi simtomele unor boli serioase, care pot fi depistate cu ajutorul cistoscopiei.

Test efectuat cu uretrocistoscopul, cistoscopia este o procedură care permite explorarea endoscopică a uretrei şi vezicii urinare. În timpul investigaţiei, endoscopul proiectează pe un monitor imagini din interiorul aparatului urinar, concludente pentru diagnostic.

Uretrocistoscopul are diametru redus, pentru a minimiza disconfortul, iar testul se efectuează sub anestezie locală – se introduce pe uretră un gel cu xilină, o soluţie cu efect anestezic –, sau generală.

Investigaţia aceasta îi permite medicului să exploreze zone ale vezicii şi ale uretrei care nu pot fi vizualizate în cadrul unei radiografii, de exemplu.

Ce să ştii despre cistoscopie – Când este recomandată investigaţia

Prin intermediul cistoscopiei, specialistul poate identifica leziuni, calculi, tumori vezicale sau prezente în tractul urinar. În caz de calculi urinari în vezică, medicul îi poate înlătura în timpul cistoscopiei utilizând un emiţător de laser sau ultrasunete. După ce este decimat, calculul este extras mai uşor din corp. De asemenea, prin cistoscopie pot fi descoperite cauzele senzaţiei de usturime la urinat, a incontinenţei urinare, a urinării frecvente sau a incapacităţii de a urina.

Poate fi identificat prin acest test şi de ce corpul se confruntă cu infecţii urinare frecvente, care nu răspund la tratament. În cazul detectării prin ecografie, tomografie sau RMN a unor formaţiuni tumorale, se recoltează prin cistoscopie mostre de ţesut pentru biopsie.

Cum se face testul

Înainte de intervenţie, medicul administrează un sedativ. Urmează montarea unei branule, cu scopul de a insera ulterior medicamente şi fluide necesare. Poziţia indicată este întins pe spate, cu genunchii îndoiţi şi cu picioarele depărtate. După dezinfectarea zonei genitale, se efectuează anestezia. Dacă este locală, se introduce soluţia în uretră. Când se apelează la anestezie generală, se introduce un ac în zona lombară şi, prin el, în canalul spinal, soluţia cu efect anesteziant.

Când nu se mai simte disconfort, cistoscopul lubrefiat pătrunde prin uretră până în vezica urinară. Pentru a se obţine o imagine mai bună, vezica se măreşte prin injectarea unei soluţii saline. Deşi cistoscopul stă în corp nu mai mult de 10 minute, întreaga procedură durează chiar şi trei sferturi de oră.

Bine de ştiut  

Dacă s-a folosit un anestezic local, dupa cistoscopie şi în funcţie de evoluţia postoperatorie, pacientul poate fi externat în aceeaşi zi. În cazul anesteziei generale, pacientul poate să rămână şi pe timpul nopţii sub supravegehere medicală.

Procedura prezintă rar efecte adverse, cum ar fi uşoare sângerări, infecţie a tractului urinar. Trebuie să ştii că poate persista un disconfort la nivelul uretrei. Această reacţie dispare după 2-3 zile de la cistoscopie.

Citeşte mai multe despre ce să ştii despre cistoscopie:

Urina cu sânge, semnal de alarmă