Ce să mănânci la prânz pe timp de caniculă

1 salatadepaste jpg jpeg

În perioadele de caniculă este destul de dificil să alegi ce să mănânci la prânz. Deşi multora le scade pofta de mâncare, este important să nu sari peste mese. Iar unele alimente sunt mai indicate decât altele, mai ales cele care favorizează hidratarea, cele care limitează pierderea mineralelor din organism din cauza transpiraţiei şi cele care asigură energia necesară pentru digestie. Vara înseamnă pentru mulţi salate, fructe şi preparate extrem de lejere, iar felurile de mâncare reci pot fi o bună alegere. Iată cum ar trebui să arate un prânz rece pentru a asigura nevoile nutriţionale ale organismului şi a nu îngreuna digestia.

Felul principal

Friptura de vită, pui sau porc, la tigaie sau la cuptor, servită rece, a devenit o alegere clasică excelentă pentru mesele din timpul verii. De asemenea, şunca slabă şi peştele preparat la cuptor sau la grătar pot fi alternative sănătoase. Pentru un prânz lejer, le poţi combina cu murături, precum castraveţi în oţet, şi muştar aromat, înlocuind astfel cu succes maioneza şi alte sosuri bogate în grăsimi. O altă alegere bună poate fi piftia, cu peşte, curcan sau pui. Aceasta este un preparat dietetic, deoarece conţine multă gelatină şi puţine calorii, iar, pe lângă carne, poţi pune diverse legume fierte, precum morcov sau sfeclă roşie. Se găteşte uşor, cu ajutorul foilor sau granulelor de gelatină din comerţ, şi poate fi pregătită în avans. Ouăle, indiferent de modul în care le găteşti, pot fi un înlocuitor excelent pentru carne în perioadele de caniculă şi nu numai. Surse de proteine, ele pot fi mâncate atât calde, cât şi reci, în salate, şi sunt foarte hrănitoare.

Garniturile

Pentru că vremea este foarte caldă, este posibil să uiţi uneori că organismul are nevoie de carbohidraţi complecşi. Aceşti excelenţi furnizori de energie care se eliberează lent sunt esenţiali pentru o stare bună a sănătăţii. Aşadar, alege pentru prânz salată de paste integrale, de orez, de cartofi, de linte sau de năut. Combinate cu ierburi, ceapă verde sau de apă tăiată fin, roşii, castraveţi, aceste feluri de mâncare sunt uşoare, proaspete, delicioase şi asigură nevoile energetice ale corpului tău.

Fasolea verde, porumbul, broccoli, spanacul, amestecul de legume mexicane, sotate cu puţin ulei de măsline sau gătite la cuptor – în timpul verii, alegerile în materie de garnituri pot fi extrem de variate.

Aperitivele şi supele

Atunci când vremea este foarte caldă, poţi începe prânzul cu crudităţi şi salate variate. Răcoritoare şi uşoare, acestea sunt întotdeauna o alegere bună pentru mesele din timpul verii. Pentru a limita aportul de grăsimi, o idee bună este aceea de a combina crudităţi, precum morcovi, ridichi, tulpini de ţelină, castravete, tăiate sub formă de bastonaşe, cu un sos lejer din brânză de vaci, suc de lămâie şi ierburi. De asemenea, supele reci hidratează organismul şi potolesc setea, fiind foarte bine tolerate chiar şi de persoanele cu o digestie sensibilă. Alege supe delicioase şi proaspete, precum gazpacho, cea de castraveţi cu iaurt sau de mazăre cu mentă.

Brânzeturile

Produsele lactate sunt bogate în calciu, motiv pentru care ar trebui să fie incluse zilnic în meniu. Renunţă, totuşi, în zilele foarte calde, la brânzeturile fermentate, care îngreunează digestia. Alege brânzeturi proaspete şi iaurturi, care sunt mult mai uşoare. Un iaurt conţine 80% apă, asigurând organismului hidratarea de care are nevoie în zilele calde. O alternativă la lapte o poate constitui consumul bauturilor vegetale.

Desertul

Îngheţata, sorbetul şi granita sunt dulciurile vedetă în acest sezon. Însă, şi aici trebuie să ştii ce să alegi. Astfel, sunt recomandate sorbetul şi îngheţata cu fructe mai degrabă decât cele cu vanilie sau ciocolată. Aceste delicatese congelate pot deveni adevărate bombe calorice dacă sunt servite cu frişcă sau sos de ciocolată. Încearcă mai degrabă să combini îngheţata, într-o cantitate mai mică, cu o salată de fructe.

Alimentaţia te poate ajuta să compensezi efectele neplăcute ale căldurii excesive asupra organismului, cu condiţia să fie sănătoasă, echilibrată şi să fie completată de o cantitate suficientă de lichide, pentru hidratare optimă.

Sursa foto: Unsplash.com