Ce să mănânci ca să nu îţi mai cadă părul. Recomandările medicului

1 femeie probleme par shutterstock 18918598 jpg jpeg

Ceea ce mâncăm influenţează, în mare măsură, starea podoabei capilare. Iată de ce este este important să ştii ce alimente să nu îţi lipsească din dietă dacă vrei să previi căderea părului.

Este foarte posibil ca în această perioadă a anului să observăm că ne cad mai multe fire de păr. Specialiştii ne spun că este vorba despre un ciclu normal de reînnoire a părului, care durează câteva săptămâni. La acestea se adaugă şi imunitatea mai scăzută care vine „la pachet” cu sezonul rece, dar şi factori care nu ţin de anotimp, cum sunt stresul şi alimentaţia dezechilibrată. Află din articolul nostru ce alimente sunt indispensabile pentru a avea un păr sănătos.

Nicio zi fără proteine

În jur de 90% din structura firului de păr este formată de cheratină, iar sinteza acestei substanţe se face cu ajutorul proteinelor, al zincului şi al sulfului. Un aport insuficient de proteine în alimentaţie se poate manifesta printr-un păr

casant, uscat şi lipsit de strălucire. De asemenea, nivelul scăzut al proteinelor poate avea ca urmare căderea părului. Printre sursele de proteine se numără carnea, peştele, produsele lactate, ouăle, nucile, fasolea şi lintea. Zincul poate fi procurat din carne, peşte, gălbenuş, drojdie de bere, seminţe de dovleac, iar laptele, fasolea, broccoli şi conopida ne pot furniza necesarul de sulf.

INFO PLUS: Zincul stimulează creşterea podoabei capilare.

Îţi cade părul? Ai putea avea lipsă de fier

Una dintre cele mai importante substanţe nutritive de care părul are nevoie este fierul, mineral care transportă oxigenul la celule. În cadrul unei alimentaţii sărace în fier, se produce mai puţină hemoglobină, iar ţesuturile primesc mai puţin oxigen, fiind afectată şi podoaba capilară. De altfel, un simptom principal al carenţei de fier este căderea părului. Este bine de ştiut că în lipsa acestui mineral, părul se regenerează mai greu şi se rupe uşor. Principalele surse de fier sunt pătrunjelul, varza, nucile, ficatul, gălbenuşul, fasolea uscată şi oleaginoasele. Fierul se absoarbe mai bine în prezenţa vitaminei C, care poate fi procurată din citrice, kiwi, varză, broccoli şi ardei roşu.

INFO PLUS: Vitamina C este implicată şi în producerea sintezei de colagen, proteină care conferă rezistenţă firului de păr.   

Acizii graşi hidratează scalpul

Părul are nevoie şi de acizi graşi esenţiali de tipul Omega-3 pentru hidratarea scalpului şi pentru rezistenţa folicului pilos. Aceşti acizi participă la formarea uleiului natural (sebum), care previne uscarea scalpului şi formarea mătreţei. Printre alimentele care conţin acizi graşi esenţiali se numără somonul, macroul, seminţele de in şi cele de dovleac, nucile, cerealele integrale şi alunele. Acţiunea benefică a acizilor graşi esenţiali este accentuată de vitamina E, care stimulează oxigenarea şi circulaţia sangvină la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia. De aceea, asigură-te că din alimentaţie nu îţi lipsesc alimente care conţin această vitamină (uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi). La hidratarea scalpului şi la producţia de sebum participă şi vitamina A, pe care o găseşti în morcovi, produse lactate şi vegetale cu frunze verzi.

INFO PLUS: Acizii graşi esenţiali nu pot fi sintetizaţi de organism, de aceea trebuie procuraţi din alimentaţie.

BINE DE ŞTIUT

  • Dacă ai mătreaţă, redu consumul de zahăr.
  • Hidratarea corespunzătoare (8 pahare de apă pe zi) previne uscarea părului.
  • Lipsa de strălucire a părului poate fi pusă pe seama carenţei de vitamine şi de minerale.

OPINIA SPECIALISTULUI

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

   

Zincul şi seleniul, minerale necesare pentru păr

Zincul este foarte important pentru păr, carenţele acestuia asociindu-se cu modificări de troficitate a părului. Zincul se găseşte în leguminoase, în carne de vită, ficat şi cereale integrale. De asemenea, grăsimile esenţiale, acizii graşi Omega-3, sunt foarte importanţi pentru scalp şi pentru secreţia de sebum, care asigură creşterea unui păr sănătos. Sursele sunt uleiurile vegetale, nucile, alunele şi peştii graşi de apă rece. Un alt microelement esenţial este seleniul, care poate fi găsit în fructe de mare şi peşte, pentru că asigură un folicul pilos trofic. Acţiuni pozitive tot pe folicul au diferite alte minerale sau vitamine, dar esenţiale sunt vitaminele A şi C. În carenţele lor, apar tulburări cutanate şi ale folicului pilo-sebaceu, care, de regulă, se rezolvă atunci când sunt compensate lipsurile lor. Pielea fără vitamina A este uscată, sebumul nu se secretă în mod corespunzător şi părul poate să cadă.