Ce să mănânci ca să ai colesterolul mic

1 2 jpg jpeg

Colesterolul din organism provine din două surse: cel extern, pe care îl găsim în alimente, şi cel intern, care este sintetizat în ficat.

Singurele alimente care conţin colesterol sunt cele de origine animală, iar cantitatea de colesterol este cu atât mai mare cu cât produsul este mai gras. Anumite alimente te ajută să ţii sub control nivelul colesterolului „rău”. Consumă peşte săptămânal Şi peştele conţine colesterol, dar în cantităţi mult mai mici decât restul produselor de origine animală. În plus, este bogat în acizii graşi Omega 3 şi Omega 6, care ajută la menţinerea unui nivel scăzut de colesterol „rău” în sânge.

Acesta este doar unul dintre efectele benefice pe care le au asupra organismului două-trei mese de peşte pe săptămână. Aceşti acizi se găsesc şi în seminţe, cum ar fi cele de in, şi se pot consuma şi sub formă de suplimente alimentare.

Dacă vrei să scazi valorile colesterolului nociv, nu trebuie să devii vegetarian, ci doar să fii mai ponderat. Poţi reduce numărul porţiilor de carne, înlocuindu-le cu preparate din soia, bogate în proteine şi în fibre solubile.

Renunţă la alimentele tip fast-food, inclusiv la chipsuri şi la produsele de patiserie, care sunt făcute cu grăsimi vegetale saturate, periculoase.

Îţi va fi mai uşor să scazi cantitatea de produse grase din alimentaţie dacă vei consuma, între mese, seminţe şi fructe uscate de tipul nucilor şi migdalelor. Acestea conţin uleiuri nesaturate şi proteine, care vor creşte senzaţia de saţietate.

Fructele şi legumele scad colesterolul prin pectină şi prin fibre, care favorizează eliminarea grăsimilor odată cu scaunul. Bogate în fibre sunt şi cerealele integrale şi orezul brun. În plus, aceste alimente cresc saţietatea, astfel că pot constitui o masă bogată şi sănătoasă.

Ca să ţii sub control nivelul colesterolului, trebuie să eviţi unele alimente. De exemplu, alimentele vegetale conţin grăsimi saturate, care se transformă la nivelul ficatului în colesterol.

Astfel de grăsimi se găsesc în margarină şi în uleiurile de palmier şi de cocos. Poţi deosebi grăsimile saturate de cele nesaturate prin faptul că primele se solidifică atunci când sunt congelate, iar cele sănătoase rămân lichide. Şi zahărul în exces devine colesterol în ficat!

Alimente fără colesterol şi fără grăsimi saturate

* Legume şi zarzavaturi

* Fructe l Cereale

* Nuci şi seminţe

* Uleiuri vegetale nesaturate**(**floarea-soarelui,măsline, porumb,rapiţă, soia)