<<Care sunt leacurile care ajută la reducerea nivelul de zahăr din sânge?>> Iulia Toma, Bârlad

Dr. Cristina Pavel
specialist în medicină de familie, apifitoterapie, acupunctură, Centrul de Sănătate şi Viaţă, Armonia, Bucureşt
i


Castravetele amar (Momordica) este o plantă care se cultivă în prezent şi la noi în ţară şi are efecte remarcabile în reglarea glicemiei. Turmericul asociat cu gelul de aloe reglează funcţia pancreasului, dar şi a ficatului.

Cercetările arată că unele tipuri de miere (castan, pin, tei, portocal, cimbrişor) pot fi administrate intern la diabetici, deoarece au index glicemic scăzut sau moderat şi nu cresc glicemia. Mierea de manuka, de asemenea, are un foarte bun efect antiinfecţios şi se recomandă în cazul infecţiilor apărute la diabetici.

O putem combina cu propolis, care este un bun protector vascular, cicatrizant şi antiinfecţios. Tot mierea este folosită şi extern pentru tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor, sub formă de comprese sterile.

Lăptişorul de matcă are un bogat conţinut de vitamine din grupul B, deci este util în neuropatia diabetică. Veninul de albine stimulează microcirculaţia şi se foloseşte în doze mici (sub formă de creme, unguente, microînţepături) în angiopatia diabetică.