Ce poţi depista prin ecografia abdominală

1 2 jpg jpeg

Ecografia permite vizualizarea organelor interne sau a fătului cu ajutorul ultrasunetelor. Prin intermediul ecografiei se pot vizualiza cele mai multe organe "moi" din corp. Cu ajutorul acestei investigaţii se pot vizualiza şi analiza ficatul, căile biliare, vezica urinară, splina, rinichii, pancreasul, ureterele, uterul, ovarele şi aorta abdominală.

Poate identifica diverse tumori

Medicii recomandă efectuarea de rutină a ecografiei abdominale de două ori pe an. Astfel, se pot detecta diverse tumori abdominale. La această ecografie se pot vizualiza litiaza renală, malformaţiile sau tumorile maligne sau benigne de la nivelul rinichilor şi ficatului, afecţiuni hepatice (ciroză, steatoză), litiaza biliară, pancreatita acută sau cronică, fibromul uterin şi chisturile ovariene. Se poate aprecia, de asemenea, şi gradul de încărcare grasă a ficatului. Investigaţia este folosită şi pentru ghidajul în timpul unei biopsii şi pentru detectarea, măsurarea şi monitorizarea anevrismului aortei.

Cum te pregăteşti

Cu o seară înainte de ecografie, nu trebuie să consumi alimente bogate în grăsimi dacă organele explorate vor fi colecistul, ficatul, splina sau pancreasul.

Pentru buna vizualizare a organelor interne, trebuie să consumi apă plată sau sucuri necarbogazoase cu o oră înainte şi să nu urinezi decât după ce ai făcut ecografia. De asemenea, este bine să faci ecografia "pe nemâncate".

Bine de ştiut!

Ecografia abdominală nu poate oferi detalii despre organele aflate în spatele unor structuri osoase. De asemenea, prezenţa gazelor intestinale împiedică vizualizarea unor organe precum pancreasul. În acest sens, este bine ca înainte să iei cărbune medicinal, care absoarbe gazele gastrointestinale. Prin această analiză nu se pot depista structuri mai mici de 3 mm.