Ce plante să eviţi când faci tratament

1 2 jpg jpeg

Sunt plantele mereu sigure?

Cu siguranţă, nu. Două medicamente prezente în acelaşi timp în organism fie se completează, sporindu-şi unul altuia efectul, fie se anulează reciproc. Şi mai rău, unul dintre medicamente poate împiedica metabolizarea celuilalt, transformându-l într-un compus toxic. Iată ce plante ar trebui să eviţi dacă urmezi un tratament.

Depresia şi sunătoarea

Sunătoarea este considerată un antidepresiv natural. Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru depresie însă, trebuie să ştii că sunătoarea inhibă acţiunea lui. Rezultatul: ineficienţă totală şi un grad ridicat de toxicitate.

Sunătoarea scade eficienţa contraceptivelor orale şi inhibă acţiunea medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac. Sunătoarea nu se combină cu inhalatorii pentru astm bronşic, dar nici cu medicamentele pentru răceală. Ginsengul dă hemoragii

Ginsengul, usturoiul şi ghimbirul luate împreună cu medicamente pentru subţierea sângelui pot cauza hemoragii. Dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, nu lua astfel de suplimente, dar nici nu urma o cură cu albăstrele sau cu muşeţel.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Scapă de depresie fără medicamente

- Ce medicamente nu trebuie luate împreună

- Medicamentele-panaceu, obligatorii în farmacia casei

Genţiana creşte tensiunea

Recomandată în tratamentul problemelor menstruale sau în artrită, genţiana poate duce la creşterea tensiunii. Ginsengul poate provoca şi el creşterea tensiunii arteriale. Consumat împreună cu băuturi care conţin cafeină, ginsengul creşte excitabilitatea şi poate cauza probleme gastrointestinale.

În timp, duce, în cazul femeilor, la dezechilibru hormonal. Tratamentul nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează. Totodată, dacă urmezi un tratament pentru reglarea tensiunii, consumul de ghimbir poate avea efecte adverse.

Sucul de grepfrut nu se combină cu medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresive, pentru că poate scădea cu până la 15 ori absorbţia acestora în organism, aproape anulându-le eficienţa. Mai mult, combinaţia poate duce la tulburări musculare grave.

Usturoiul, în combinaţie cu tratamentul medicamentos pentru diabetici, poate avea ca efect creşterea glicemiei. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe vera, turtiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.

Plante care merg cu medicamente

Există şi plante a căror acţiune asupra organismului este benefică dacă te afli sub tratament. Administrat în timpul chimioterapiei, astragalul, plantă recomandată pentru menţinerea randamentului fizic, stopează scăderea numărului de globule albe, problemă cauzată de acest tratament. Iar armurariul diminuează toxicitatea medicamentelor cu acţiune nocivă asupra ficatului, protejând celulele hepatice.

Fără măceş în bolile de inimă

Folosit în tratamentul diabeticilor sau pentru normalizarea nivelului de colesterol, ceaiul de măceş poate interacţiona cu medicaţia prescrisă pentru tratarea diferitelor boli de inimă, inhibând acţiunea lanoxinului (digoxinului).

De evitat în tratamentul cu digoxin este şi consumul preparatelor din făină de ovăz sau din cereale, deoarece fibrele intervin în absorbţia medicamentului. La fel stau lucrurile şi în cazul păducelului, folosit pentru scăderea tensiunii arteriale. Combinaţia medicamente-păducel poate încetini prea mult ritmul inimii, cauzând crize cardiace.