Ce nu ştiai despre herpesul genital

1 2 jpg jpeg

Este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală, statisticile spunând că una din şase persoane este infectată cu acest virus.

Este o boală virală cu manifestări multiple, caracterizată de cele mai multe ori prin prezenţa unor vezicule dureroase, grupate, pe tegumente, mucoase.

Pentru a afla mai multe despre această boală, cum poţi să o recunoşti, dar şi ce ai de făcut ne sfătuieşte doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Tipuri de herpes

Există două tipuri de virus herpetic: tipul 1 – responsabil pentru majoritatea infecţiilor herpetice orale şi tipul 2 – ce cauzează herpesul genital.

Leziunile apărute în urma infectării se pot vindeca, dar virusul rămâne în organsim, pentru tot restul vieţii.

Herpesul genital se ia numai pe cale sexuală, iar persoana infectată va rămâne purtătoare toată viaţa. Mai ales la femei, infecţia cu Herpes simplex nu are manifestări alarmante, iar în cazul bărbaţilor, simptomele sunt mai deranjante, chiar dureroase şi dau senzaţia de disconfort.

Află ce nu ştiai despre herpesul genital AICI

Simptomatologie

Primele semne ale bolii sunt reprezentate de apariţia unor mici pete de culoare roşie, localizate în jurul anusului sau pe suprafaţa organului genital. Sunt însoţite de senzaţii de usturime şi mâncărime. În scurt timp, petele se transformă în vezicule umplute cu lichid, care în doar câteva zile se sparg şi rămân leziunile dureroase.

Printre alte simptome ale infecţiei cu Herpex simplex se numără şi creşterea în volum (şi chiar uşoara durere la palpare) a ganglionilor limfatici din regiunea inghinală, dureri abdominale, de cap, frisoane, dureri de articulaţii sau musculare. Perioada de incubaţie poate dura între 3 şi 7 zile, iar vindecarea leziunilor între 2 şi 4 săptămâni.

Doctorul Vythoulkas a punctat faptul că vindecarea leziunilor durează mai mult la prima infecţie cu virus şi nu trebuie uitat faptul că virusul rămâne în organsim în stare latentă, reactivându-se atunci când sistemul imunitar dă semne de slăbiciune – perioada de menstruaţie, diverse boli, perioade cu mare încărcătură emoţională sau stres. De obicei, prima infecţie cu herpes genital este mai severă şi are o evoluţie prelungită, dar poate fi şi asimptomatică. La primele semne ale bolii, pacienta trebuie să meargă la control de specialitate. Diagnosticarea infecţiei herpetice se face prin teste de sânge, ce pot determina tipul infecţiei (1 sau 2), dar mai poate determina şi vechimea infecţiei.

Cum se transmite acest virus

Virusul herpetic poate fi transmis de la mamă la nou-născut, tocmai de aceea, chiar dacă este în perioada latentă a virusului, viitoarea mamă trebuie să înştiinţeze doctorul despre o eventuală infecţie herpetică. În funcţie de evoluţia acesteia, naşterea poate avea loc pe cale naturală sau prin operaţie cezariană.

Purtarea lenjeriei lejere, din material organic sau din bumbac, ajută la grăbirea vindecării leziunilor.

Zonele afectate trebuie menţinute curate, pentru a preveni infectarea leziunilor herpetice, iar apa şi săpunul cu pH neutru sunt suficiente pentru toaleta zilnică. De asemenea, recomand ca după atingerea zonei cu leziuni, spălarea mâinilor să se facă foarte bine, evitând contactul cu zona ochilor sau a gurii.

Prevenirea acestei infecţii, ca şi în cazul celorlalte boli cu transmitere sexuală, se face folosind prezervativul, indiferent de tipul actului sexual, dar şi evitând contactul cu o persoană infectată mai ales dacă se remarcă prezenţa leziunilor.

În perioadele de erupţie herpetică, probabilitatea de transmitere a virusului este foarte mare.