Ce nu ştiai că poţi trata cu levănţică

2 2 jpg jpeg

Numele plantei provine din termenul de origine latină „lavare“, care înseamnă „a spăla“. În Antichitate, romanii foloseau planta pentru a curăţa şi împrospăta aerul din baie, dar şi ca balsam pentru rufe.

În prezent, în scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg în prima parte a zilei, până în ora 14.00, pentru că atunci conţin cea mai mare cantitate de principii active.

1. Levantica ajută digestia

Levănţica linişteşte şi vindecă simptomele afecţiunilor digestive. Administrată sub formă de infuzie, planta stimulează secreţia de bilă, îmbunătăţeşte digestia şi tratează dischineziile biliare şi colicile abdominale. Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de flori la 250 ml de apă clocotită, care se lasă acoperită un sfert de oră, apoi se consumă 2-3 căni pe zi.

2. Alungă stresul cu levantica

Este una dintre cele mai eficiente plante antistres şi se utilizează şi în caz de depresie, indiferent de stadiu. Fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă infuzia de levănţică în tratamentul neurasteniei, adică oboseală cronică. Ai nevoie de 2 linguriţe rase de flori uscate la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute. Se bea o ceaşcă pe zi.

3. Levantica ajuta la calmarea migrenelor

Durerile de cap puternice, cum sunt migrenele, dar şi bolile de inimă care s-au dezvoltat pe fond nervos, pot fi calmate cu tinctură de flori de levănţică. Se pun 20 g de flori la macerat în 100 ml alcool de 70 °C şi se lasă 2 săptămâni, timp în care se agită amestecul în fiecare zi. Apoi se iau până la 30 de ml de tinctură pe zi.

4. Tratează afecţiunile renale şi urinare cu levantica

Colica renală şi cistitele pot fi combătute cu infuzie concentrată de levănţică. Din 3 linguriţe de flori la o cană cu apă fiartă se face un amestesc care se lasă deoparte, acoperit, un sfert de oră.

În fiecare zi se consumă 2 ceşti. Infuzia este diuretică şi calmează febra care însoţeşte bolile renale. Se pot face şi băi de şezut în care se pune ulei de lavandă.

5. Utilă în boli respiratorii

Levănţica ajută şi în caz de afecţiuni ale căilor respiratorii, cum sunt gripele şi astmul bronşic, calmând accesele de tuse. Se bea ceai obţiut din 2 linguriţe de plantă la o cană mare de apă.

Un alt remediu în astfel de probleme este uleiul volatil (5 picături de ulei volatil diluat cu puţină apă şi amestecat cu miere). De asemenea, se fac inhalaţii cu ulei de lavandă, câteva picături într-un vas cu apă caldă.

6. Combate insomnia

În cazul insomniilor se poate face o baie înainte de culcare, în care se toarnă în apă o infuzie concentrată de levănţică, din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă sau câteva picături de ulei volatil de levănţică.

Acesta din urmă poate fi şi în amestec cu sunătoare şi roiniţă. În fiecare zi se consumă 2 ceşti de infuzie, din care una înainte de culcare. În plus, în camera de dormit sau chiar între perne se poate pune un săculeţ din pânză plin cu flori de lavandă, prospete sau uscate.

7. Levantica scade febra

În caz de răceală şi gripă, oţetul din levănţică face minuni pentru organism. Se fac frecţii corporale cu acest oţet, care se prepară în felul următor: 60-80 g de flori de levănţică tocate mărunt se pun în sticlă, fără a se presa, peste care se adaugă un litru de oţet de mere, apoi se lasă la macerat o săptămână.

De asemenea, febra poate scădea şi cu oţet aromatic din flori de levănţică, frunze de mentă, de salvie, petale de trandafir, cimbrişor, ienupăr, în părţi egale (câte 3 linguri), şi oţet de mere.

8. Cicatrizează rănile

Preparatele cu levănţică sunt utile şi în caz de tăieturi, zgârieturi, arsuri şi răni, având caracter cicatrizant. Local, se poate folosi uleiul esenţial, pentru că are calităţi de regenerare a celulelor.

Infuzia preparată dintr-o lingură de flori la 200 ml de apă fiartă, se lasă acoperită 20 de minute, apoi, cu o dischetă demachiantă, îmbibată în infuzie se tamponează locul afectat.

9. Indicate în crampe musculare

Luxaţiile şi crampele musculare pot fi calmate aplicând cataplasme cu infuzie, dar şi ulei esenţial de levănţică, pentru că au efecte analgezice, antiseptice şi antiinflamatoare. De asemenea, se poate utliza oţetul aromatic sub formă de frecţii şi comprese.

10. Îndepărtează mătreaţa cu levantica

Problemele scalpului, cum sunt mătreaţa şi excesul de sebum pot fi remediate cu tinctură de levănţică. Se amestecă 20 de picături de tinctură cu 3 linguri de ulei de măsline, se încălzesc şi apoi se aplică pe părul ud, masând continuu scalpul, dar nu energic. Se acoperă capul cu o mască de duş timp de o oră, apoi se clăteşte cu apă din abundenţă.

Dr. Ruxandra Constantina,

medic specialist apifitoterapie

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti,

Telefon: 0733.299.355

Levănţica are acţiune relaxantă, calmantă, antistres, normalizează activitatea inimii, are efect antiseptic şi cicatrizant şi stimuleză secreţia de bilă. Se utilizează intern, sub formă de tinctură, ceai, comprimate, ulei. Extern, se pot adăuga câteva picături în lampa de aromaterapie, în uleiul de masaj sau în apa de baie, pentru că înlătură efectele negative ale stresului.