Ce implică sarcina după 40 de ani

1 2 jpg jpeg

Şansele ca o femeie să conceapă un copil la 40 de ani sunt de 40-50%, spre deosebire de femeile trecute de 35 de ani, care au o şansă mult mai mare de a rămâne cu gravide, e vorba de un procent de 75%. De la 43 de ani, şansele se reduc drastic, ajungând la 1-2%. Biroul Naţional de Statistică din Anglia relevă faptul că femeile care încearcă să rămână gravide după 40 de ani prezintă un risc de 50% de avort spontan, asta din prima săptămână a sarcinii. Alte statistici relatează faptul că riscul ca fătul să se nască suferind de sindromul Down la o femeie trecută de 40 de ani este de 1 la 100 de naşteri, iar acest risc creşte odată cu vârsta.

Înainte de a rămâne însărcinată, atât tu cât şi soţul trebuie să vă faceţi o serie de analize, pentru a fi siguri că nu aveţi probleme de sănătate care ar putea periclita buna dezvoltare a fătului. În timpul sarcinii, ţine legătura cu medicul obstetrician, ai grijă să te odihneşti suficient şi să te hidratezi. Ţine cont că trebuie să ai o dietă echilibrată şi consumă fructe şi legume bogate în substanţe nutritive. Nu consuma alcool, nu fuma şi nu lua pastile ori suplimente alimentare fără să ceri acordul doctorului.

Avantajele unei sarcini după 40 de ani

O femeie care a trecut de pragul de 40 de ani este mai matură, este realizată profesional şi ştie ce vrea de la viaţă. Nivelul de experienţă dobândită pe parcursul anilor îşi spune cuvântul, iar femeile după această vârstă se spune că sunt mai înţelepte. Fiind mai echilibrate emoţional ele pot crea climatul familial propice pentru creşterea unui copil.

Riscuri

Dacă ai peste 40 de ani şi îţi doreşti nespus de mult un copil trebuie să ştii şi care sunt riscurile la care te expui tu şi bebeluşul:

- Creşterea presiunii arteriale;

- Diabetul gestaţional (se declanşează doar în perioada sarcinii, când corpul nu mai produce suficientă insulină, din acest motiv va creşte nivelul de glucoză în sânge);

- Ruperea placentei (desprinderea prematură de peretele uterin şi placenta praevia (placenta ajunge în partea inferioară a uterului şi acoperă parţial sau cu totul zona cervixului. În urma acestui episod este posibil ca gravida să prezinte sângerări şi travaliu prematur);

- Avortul spontan (medicii spun că riscurile de a pierde copilul prin avort spontan sunt de 35% la femeile cu vârste cuprinse între 40-44 de ani).

Copilul se poate naşte prematur

Bebeluşul unei mame care a trecut de 40 de ani ar putea să se nască prematur (înainte de termen). De asemenea, poate cântări puţin la naştere sau poate avea Sindromul Down. Printre simptomele acestuia se numără probleme la nivelul inimii şi la alte organe dar şi deficienţa intelectuală. În urma studiilor în domeniu, s-a aflat că la femeile de 40 de ani sunt mai multe probabilităţi ca travaliul să fie indus. De altfel, există riscul ca fătul să nu fie poziţionat corect, iar în acest caz, medicul poate hotărî ca naşterea să se facă prin cezariană.

Ce teste trebuie să faci pentru urmărirea sarcinii

Pentru că te expui la o serie de riscuri, este recomandat ca după 40 de ani să faci mai multe teste pentru a depista din timp dacă apare vreo complicaţie. Aşadar, orice gravidă care a depăşit 40 de ani trebuie să îşi facă următoare teste: dublul test şi triplul test. Primul se face în primul trimestru de graviditate şi datorită acestuia poţi afla dacă există riscul de apariţie a unor anomalii genetice precum sindromul Down. Triplul test îl vei efectua în al doilea trimestru de sarcină. Acesta dezvăluie dacă există vreun risc ca fătul să vină pe lume cu defecte sau cu sindromul Down. Dacă în urma acestor teste se va descoperi că fătul prezintă risc mare de anomalii la nivel de cromozomi, se va efectua alt test, numit amniocenteza. În cadrul acestei investigaţii invazive se vor lua mostre de lichid amniotic pentru analizarea lui.