„Am spondiloză cervicală şi aş dori să ştiu care sunt cele mai potrivite exerciţii fizice sunt indicate pentru această problemă.“

Răspunde Dr. Georgiana Ozana Tache, medic primar recuperare medicală, Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca”, Bucureşti

Spondiloza cervicală se poate însoţi de simptome multiple, de la nevralgie şi cefalalgii, cervicalgii, până la diferite grade de sindrom vertiginos. Prin urmare, exerciţiile se execută din poziţia şezând. Se realizează rotaţii lente ale capului, înclinaţii, lateralităţi, aplecări în faţă şi în spate ale capului.

Este bine să ajungeţi la medicul de recuperare medicală şi să lucraţi programul iniţial cu un kinetoterapeut şi apoi să-l executaţi acasă sau în deplasare, la plimbare în parc, stând pe o bancă şi tot aşa.

Eu aş mai recomanda şi mişcări ale centurii scapulohumerale şi ale braţelor, cu atenţie la mişcările efectuate deasupra nivelului capului sau la cele efectuate cu greutăţi uşoare. Prin urmare, vă stau la dispoziţie pentru a vă explica şi realiza împreună programul de recuperare care trebuie adaptat nu doar la varsta şi sexul pacientului, dar şi la celelalte afecţiuni asociate, precum cele cardiace, vasculare, neurologice etc. ale persoanei în cauză.