Ce este torsiunea testiculara

1 2 jpg jpeg

Torsiunea testiculara sau mai exact torsiunea funiculului spermatic inseamna rasucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen, blocarea aportului de sange ce vine la testicul si consecutiv infarctizarea si necroza in timp a acestuia.

Simptomatologia torsiunii testiculare este dominata de aparitia brusca a unei dureri testiculare de intensitate mare, urmata de marirea de volum a hemiscrotului respectiv, uneori cu inrosirea tegumetului, insotita uneori de greata sau voma si subfebrilitate.  

Torsiunea testiculara se manifesta prin debut acut cu durere testiculara difuza si sensibilitate cu durata sub sase ore.  

Simptome torsiune testiculara

* Durere brusca si severa la nivelul scrotului

* Inflamarea scrotului

* Durere abdominala

* Greata si varsaturi

* Ameteli puternice

* Pozitionarea anormala a unui testicul

* Urinari frecvente

* Febra

Torsiunile sunt uneori denumite „sindromul iernii”, deoarece apar frecvent iarna, cand afara este frig. Scrotul barbatului expus la mediul cald este relaxat. Cand acesta este expus la temperaturi reci, cordonul spermatic se rasuceste pe masura ce scrotul se contracta. Rezultatul este o torsiune testiculara. Torsiunea poate fi favorizata si de purtarea de lenjerie larga sau boxeri. 

Cu diagnostic si tratament prompt, testiculul poate fi salvat intr-un mare numar de cazuri. Torsiunea testiculara este o urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala imediata. Daca este tratata in primele sase ore, prognosticul de salvare al testiculului este excelent. La 12 ore rata scade la 70%, iar la 24 de ore este de 20%, dupa 24 de ore fiind de 0. Odata ce testiculul este mort, trebuie inlaturat pentru a preveni infectia gangrenoasa.