Ce este SIBO. Semnele acestei boli misterioase

1 2 jpg jpeg

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), este o boală a intestinului subţire, care apare din cauza populării acestuia cu un număr foarte mare de bacterii. Este un sindrom care apare la foarte multe persoane. Află ce este SIBO şi care sunt semnele acestei boli misterioase, pentru a putea face ceva la timp.

Bacteriile sunt bune, dar nu şi atunci când sunt prea multe şi când invadează spaţii în care nu ar trebui să fie. Numărul de bacterii din intestinul gros este mult mai mare decât cel din intestinul subţire. În cazurile SIBO, intestinul subţire are o cantitate mai mare de bacterii, care se află şi în intestinul gros, ceea ce nu este deloc normal. Atunci când intestinul subţire este suprapopulat de bacterii, procesul de absorbţie a nutrienţilor poate fi afectat, lăsând loc anumitor boli să apară.

Ce este SIBO – simptomele bolii

Astfel că, atunci când intestinul subţire este invadat de o mulţime de bacterii, acestea nu vor lăsa loc ca organismul să se hrănească cum trebuie, deoarece el se vor hrăni cu toţi nutrienţii. Simptome precum balonare, flatulenţă, gaze şi diaree, dar mai ales disconfort la nivelul abdomenului, încep să apară. Cum vitaminele, mineralele, proteinele, carbohidraţii sunt consumaţi de aceste bacterii, organismul va slăbi, simţindu-se o scădere în greutate.

Ca simptome ale SIBO, se pot evidenţia:

- Pierderea în greutate;

- Oboseală cronică şi dureri de burtă:

- Scaune cu miros foarte urât;

- Balonări şi gaze;

- Greaţă după masă;

- Probleme digestive, precum constipaţia;

- Deficienţă de vitamine, mai ales a vitaminei B12;

- Zgomote la nivelul intestinului.

Pentru că digestia nu este suficientă şi nici completă, pot apărea o serie de complicaţii ale bolii. Scăderea sistemului imunitar şi riscul mai mare de infecţii, din cauza lipsei de proteine. Lipsa glucidelor duce la apariţia crampelor abdominale şi gazelor, dar şi a diareii sau balonării. Deficienţa calciului şi magneziului duce la crampe musculare, iar deficienţa vitaminelor D şi E, duce la afecţiuni nervoase şi la fragilitatea oaselor.

Ce este SIBO – boli asociate cu SIBO

Diagnosticul pentru boala SIBO se pune destul de uşor. Se testează hidrogenul din aerul expirat. Acest lucru poate spune dacă intestinul subţire este sau nu suprapoluat. În repaus alimentar şi fizic, organismul nu produce hidrogen, iar dacă există această boală, se va vedea în dozarea hidrogenului în respiraţie.

Ce probleme au fost asociate cu sindromul SIBO:

- Pancreatita, inflamaţiile pancreasului, tratamentele cu imunosupresoare şi bolile imunitare moştenite pot favoriza apariţia sindromului SIBO;

- Boala Crohn şi tratamentul pentru această boală poate creşte bacteriile în intestinul subţire, deoarece medicamentele pot scădea aciditatea stomacală, de aici permiţându-se mai uşor bacteriilor din intestinul gros să treacă în cel subţire;

- Intervenţiile chirurgicale la nivelul stomacului şi duodenului;

- Obstrucţia intestinului subţire poate afecta transportul alimentelor şi bacteriilor;

- Staţionarea alimentelor în intestin pentru o perioadă prea lungă, lucru care duce la fermentare, aceasta la rândul ei duce la populaţia bacteriilor;

- Gastropatia diabetică;

- Sclerodermia.

Ce este SIBO – tratament pentru acest sindrom

Tratamentul pentru această boală se face în cazurile uşoare cu modificarea dietei şi cu probiotice. În cazurile mai grave, se prescriu antibiotice, care se iau vreme de 1-2 săptămâni, dar care nu tratează cauzele SIBO, ci doar omoară bacteriile. Cura pentru această boală seţine scăzând carbohidraţii şi crescând cantitatea de grăsimi, vitamine şi minerale.

Unele studii au arătat că 24% din bolnavii de diabet, care suferă de diaree cronică, au această problemă din cauza sindromului SIBO. Există dovezi că SIBO poate cauza boala celiacă. Cele mai multe dintre persoanele care au rozacee au şi SIBO, căci rozaceea a trecut în urma tratamentului.