Ce este lemongrassul şi ce beneficii au remediile din această plantă

1 lemongrass jpg jpeg

Lemongrassul sau iarba de limon este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria thailandeză, însă şi în medicina naturistă, datorită proprietăţilor sale curative. O singură lingură de lemongrass conţine 4 mg de fier, echivalentul a 5% din doza zilnică recomandată. Iar acesta nu este singurul beneficiu al plantei asiatice.

Lemongrassul se poate adăuga în mâncăruri cu sos pentru arome exotice, însă cea mai populară metodă de a te bucura de beneficiile pe care le aduce sănătăţii este ceaiul din această plantă, pe care îl găseşti în magazinele de profil. Consumat frecvent, remediul ajută la creşterea imunităţii şi ameliorează durerile, afecţiunile digestive, problemele respiratorii, insomnia şi infecţiile. Iată 7 proprietăţi terapeutice ale lemongrassului!

1. Este un bun antioxidant

Un studiu al unor cercetători din domeniul chimiei alimentare a arătat că lemongrassul conţine mai mulţi antioxidanţi, care pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel apariţia unor diverse boli. Antioxidanţii notabili ai plantei se numără acidul clorogenic şi izoorientina. Aceştia pot ajuta la prevenirea disfuncţiei celulelor din arterele coronare.

2. Luptă împotriva microbilor

Datorită proprietăţilor lor antimicrobiene, lemongrassul poate ajuta la tratarea infecţiilor orale şi a cavităţilor. Specialişti în medicina orală din India au demonstrat că planta, prin uleiurile sale esenţiale, are abilităţi antimicrobiene. Astfel, aceasta luptă împotriva bacteriile care cauzează cel mai frecvent cariile dentare. De asemenea, uleiul de lemongrass şi ionii de argint ai plantei pot lucra împreună împotriva mai multor tipuri de bacterii şi ciuperci.

3. Are proprietăţi antiinflamatoare

Inflamaţia este considerată una dintre cauzele majore ce favorizează numeroase afecţiuni, inclusiv boala cardiacă şi accidentul vascular cerebral. Conform Centrului de Cancer Memorial Sloan Kettering din New York, 2 dintre principalii compuşi din lemongrass (citralul şi geraniaul) sunt consideraţi responsabili pentru beneficiile antiinflamatoare ale plantei. Despre cei 2 compuşi se crede că pot opri eliberarea anumitor markeri care cauzează inflamaţii în organism.

4. Reduce riscul apariţiei cancerului

Tot datorită conţinutului de citral, lemongrassul poate preveni apariţia unor celule canceroase. De altfel, mai multe componente ale sale ajută în lupta împotriva cancerului. Acest lucru se întâmplă fie prin inhibarea celulelor canceroase, fie prin stimularea sistemului imunitar, astfel încât organismul să fie mai în măsură să se apere împotriva lor.

Unii medici chiar recomandă ceaiul de lemongrass ca terapie adjuvantă în timpul chimioterapiei şi radiaţiilor. Acesta ar trebui, însă, folosit numai sub îndrumarea unui oncolog.

5. Poate îmbunătăţi digestia

O ceaşcă de ceai de lemongrass este un remediu alternativ pentru stomacul deranjat, dar şi pentru alte probleme digestive. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, planta este eficient în tratarea colitei ulcerative, a diareei, a senzaţiei de greaţă şi a crampelor abdominale. Specialiştii susţin că poate fi eficientă şi împotriva ulcerului gastric.

De altfel, cercetările au constatat că uleiul esenţial din frunze de lemongrass poate ajuta la protejarea mucoasei stomacului împotriva deteriorărilor cauzate de aspirină şi etanol. Administrarea regulată a aspirinei este o cauză frecventă a ulcerului gastric. Mai mult, uleiul de lemongrass are proprietăţi antibacteriene, ce ajută organismul să lupte cu infecţiile cauzate de patogeni precum Helicobacter pylori sau E. coli.

6. Are acţiune diuretică

Lemongrassul este un diuretic cunoscut. Acesta poate provoca urinarea mai frecventă, ajutând, astfel, la eliminarea excesului de lichid şi de sodiu din organism. Diureticele sunt adesea prescrise în cazul unor afecţiuni precum insuficienţă cardiacă, insuficienţă hepatică sau edem.

7. Reduce colesterolul rău

Un nivel ridicat al colesterolului poate creşte riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Lemongrassul poate ajuta şi în acest caz, proprietăţile sale echilibrând nivelul de colesterol din sânge. Studiile au arătat că un consum regulat de lemongrass poate menţine valorile colesterolului în limtele normale. Astfel, se reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare.