Ai uneori impresia că inima îţi bate ca şi cum ar vrea sa sară din piept? Motivul este modificarea ritmului cardic din cauza palpitaţiilor. Unele tipuri de palpitaţii sunt inofesive şi se vindecă de la sine, fără tratament, însă altele pot fi indiciul unei afecţiuni cardiace mai grave.

Termenul de palpitaţii semnifică bătăile prea rapide ale inimii, neregulate, care se resimt ca şi cum inima ar fremăta în piept. În mod normal, numărul de bătăi ale inimii se încadrează între 60 şi 100 pe minut. Printre posibilele cauze ale apariţiei palpitaţiilor se numărăexcesul de cafea sau de alcool, stresul, anxietatea, fumatul sau odihna insuficientă. De asemenea, ritmul anormal al inimii poate apărea şi din cauza deshidratării, a schimbărilor hormonale, inclusiv în timpul sarcinii, anemiei sau al nivelului scăzut de zahăr în sânge. Palpitaţiile pot fi şi o consecinţă a unei afecţiuni cardiovasculare preexistente, cum ar fi aritmia, sau a unei malformaţii a valvelor inimii. Medicamentele pentru tratarea răcelii sau a tusei, precum şi tratamentul pentru ameliorarea respiraţiilor în cazul astmaticilor pot fi un factor declanşator pentru ca inima să îşi piardă ritmul. 

Când sunt periculoase palpitaţiile 

Deşi, în cele mai multe cazuri, palpitaţiile nu sunt un motiv de îngrijorare, este necesar să ceri sfatul medicului specialist dacă ai fost deja diagnosticat cu afecţiune cardiovasculară. Totodată, dacă palpitaţiile sunt însoţite de ameţeală, senzaţie de slăbiciune, oboseală, confuzie, dificultăţi de respiraţie, durere sau presiune în piept, un puls de peste 100 de bătăi pe minut sau chiar pierderea conştiinţei, este necesar să ceri urgent ajutor medical. Toate aceste simptome pot fi un indiciu al unei afecţiuni cardiovasculare mai grave. 

Cum se diagnostichează 

Palpitaţiile sunt greu de diagnosticat, mai ales dacă nu se manifestă în timpul controlului cardiologic. Printre întrebările pe care le poate adresa medicul pentru a afla cauzele palpitaţiilor, se numărănivelul de activitate fizică, medicamentele luate în ultima perioadă, obiceiurile de somn, istoricul menstrual şi cantitatea de cafea consumată zilnic. Totodată, se realizează şi un examen fizic care include palparea pulsului arterial şi ascultarea inimii, palparea tiroidei pentru a observa dacă nu este crescută în volum (hipertiroidia poate fi o cauză a palpitaţiilor) şi măsurarea hipertensiunii arteriale. 

Medicul poate recomanda: 

  • Electrocardiograma  

  • Conectarea la un monitor cardiac timp de 1-2 ore în cadrul unui departament de urgenţe; 

  • Montarea unui holter pentru 24 de ore, timp în care acesta înregistrează bătăile inimii. 

Loading...

Ar putea să îți placă

deMamici.ro

Adaugă un comentariu