Ce este coronavirusul? Află în timp real numărul cazurilor şi al deceselor

1 coronavirus1 jpg jpeg

Coronavirusurile produc infecţii considerate comune, care afectează nasul, sinusurile şi gâtul, majoritatea fără să pună probleme speciale, însă nu se întâmplă la fel cu noul tip de coronavirus descoperit în decembrie 2019 în China: (2019-nCoV).

Un istoric de virusuri coronavirus periculoase există deja: aproximativ 858 de persoane au murit din cauza Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a apărut pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită şi apoi în alte ţări din Orientul Mijlociu, Africa, Asia şi Europa. În aprilie 2014, primul american a fost spitalizat pentru MERS în Indiana, iar un alt caz a fost raportat în Florida. Amândoi tocmai se întorseseră din Arabia Saudită. În mai 2015, a existat un focar de MERS în Coreea, care a fost cel mai mare focar în afara Peninsulei Arabice. În 2003, 774 de persoane au murit din cauza unui focar sever de Sindrom Respirator Acut (SARS). Începând din 2015, nu au existat rapoarte suplimentare privind cazuri de SARS.

Cum se transmite?

Coronavirusurile au fost identificate pentru prima dată în anii 1960, iar numele provine de la forma lor, care seaman cu o coroană. Unele coronavirusuri pot infecta atât animalele, cât şi oamenii.

Cele mai multe coronavirusuri se răspândesc similar oricărui alt virus respirator: print use şi strănut, prin atingerea mâinilor unei persoane infectate sau a feţei, sau prin atingerea lucrurilor personale, sau a obiectelor contaminate (clanţe, butoane de lift, bare de susţinere ale transportului în comun). Se spune că o data în viaţă, oricine face o infecţie cu un coronavirus, cel mai probabil în copilărie.

Ce simptome provoacă un coronavirus?

Acesta provoacă simptome de infecţie respiratorie superioară: nas înfundat, tuse şi dureri în gât, uneori, febră. În cele mai multe cazuri, nu veţi şti dacă aveţi un coronavirus sau un rinovirus. Testele de laborator lămuresc situaţia.

Dacă o infecţie cu coronavirus se răspândeşte la tractul respirator inferior (trahee şi plămâni), aceasta poate provoca pneumonie, în special la persoanele în vârstă, persoanele cu boli de inima, sau persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja?

Cercetătorii încearcă în momentul de faţă să găsească o metodă de tratament şi de asemenea, să dezvolte un vaccine. Pentru a preveni o infecţie cu coronavirus, luaţi acelaşi măsuri pe care le-aţi lua pentru a evita o un virus gripal comun:

  • Spălaţi-vă bine pe mâini cu săpun şi apă caldă sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
  • Ţineţi mâinile şi degetele departe de ochi, nas şi gură.
  • Evitaţi contactul cu persoanele care par infectate.

Chiar şi atunci când un coronavirus produce  MERS sau SARS nu este o ameninţare serioasă pentru un adult sănătos care se prezintă la medic de la primele simtome, spun specialiştii.