Ce este boala progeria si pe cine afecteaza

1 ce este boala progeria png png

Sunt multe afectiuni de care poate nu ai auzit, dar care se pot dezvolta si pot altera serios sanatatea. In caz ca te intrebi ce este boala progeria, iata ce trebuie sa stii!

Raspunsul la ce este progeria este simplu, pe inteles, insa deloc de ignorat. Afectiunea se poate manifesta atat la adulti, cat si la copii, si se caracterizeaza printr-o imbatranire prematura. Trebuie sa stii ca transmiterea bolii progeria este recesiva. Acest lucru inseamna ca ambii parinti, la care boala nu se manifesta, pot transmite gena cu anomalie, pentru ca boala sa se dezvolte la urmasi.

Ce este boala progeria si cum se manifesta la copii

Afectiunea poate aparea la copii si la adulti. Cand vine vorba despre cei mici, progeria copilului apare in copilarie si se caracterizeaza prin nanism – crestere anormal de lenta care se exprima clinic printr-o statura mica, o hipostatura –, piele subtire si fragila, calvitie, fragilitatea oaselor (osteoporoza) si artere care se obstrueaza (arterioscleroza). Din pacate, micii pacienti depasesc in rare situatii varsta de 20 de ani.

Ce este boala progeria si cum se dezvolta la adulti

Progeria la adulti este boala cunoscuta si sub numele de sindromul Werner. Este vorba despre o tulburare genetica, manifestata prin imbatranirea prematura si extrem de accelerata, care incepe sa se declanseze in jurul varstei de 20, 30 de ani. Progeria este o boala rara, dar grava, care scade speranta de viata. Bolnavii se disting de ceilalti in urma caderii parului, aparitia unor riduri profunde, din cauza ulceratiilor si a modificarilor la nivelul pielii, a aparitiei cataractei si altor probleme la nivelul retinei.

Cel mai semnificativ simptom este legat de modificarile fetei si ale capului, astfel incat bolnavul pare ca are „cap de pasare“, talie mica, membre lungi. Mai mult, pacientilor le cad parul, dintii, se confrunta cu infertilitate, diabet, artere care se infunda. Cei mai multi pacienti ajung sa traiasca pana in jurul varstei de 50 de ani.

@leafscience.org