Ce este boala parodontală: simptome, tratament, prevenire

1 2 jpg jpeg

Afecţiune care poate fi prevenită, parodontita afectează mai des fumătorii şi suferinzii de boli sistemice. Află mai multe despre ce este boala parodontală şi cum se tratează.

Factorii favorizanţi pentru boala parodontală sunt cariile, tartrul, fumatul, pubertatea, sarcina, menopauza, diabetul zahart, carenţa de vitamina C şi unele tratamente medicamentoase. Stomatologii consideră că majoritatea cazurilor de parodontită pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igienă la nivelul cavităţii bucale. 

Ce este boala parodontală şi ce simptome are

Parodontita sau parodontoza este o afecţiune cronică inflamatorie a gingiei, în care ţesutul moale şi osul care susţine dintele sunt afectate. Diverse microorganisme care ajung pe suprafaţa dinţilor se lipesc de ei şi de gingii şi se înmulţesc, iar sistemul imunitar reacţionează prin inflamarea zonei. Fără tratament, se poate ajunge la pierderea dinţilor. Boala parodontală creşte riscul persoanei de a face infarct, atac cerebral sau de a dezvolta alte probleme de sănătate. Printre semnele bolii parodontale se numără inflamarea şi umflarea repetată a gingiilor şi colorarea lor în roşu intens, cu durere la atingere, retragerea giingiilor (dinţii par mai lungi) şi apariţia spaţiilor mari între dinţi şi a zonelor cu puroi, sângerări la periaj, respiraţie neplăcută, gust metalic în gură şi pierderea dinţilor.

Ce este boala parodontală şi cum se tratează

Principalul scop al tartamentului este îndepărtarea bacteriilor din jurul dinţilor pentru a preveni continuarea deteriorării acestora, a gingiei şi a osului alveolar. Se recomandă periajul dinţilor de două ori pe zi, dimineaţa şi seara şi folosirea aţei dentare la periajul de seară. De asemenea, este nevoie de un detartraj realizat la cabinetul stomatologic, de două ori pe an. În plus, medicul va indica diverse produse de utilizat direct pe dinţi, precum şi tratament cu antibiotice. Gura va fi clătită cu clorhexidină, care combate bacteriile, iar antibioticele pot fi recomandate fie oral (se înghit), fie plasate la rădăcina dinţilor (de exemplu, gel antibiotic cu doxiciclină, care ajută la ţinerea la distanţă a bacteriilor şi micşorează pungile parodontale). Dacă boala parodontală este avansată, tratarea ei se poate face prin intervenţie chirurgicală de reducere a „buzunarelor” parodontale, grefă de ţesut gingival, grefă de os şi regenerare tisulară.

Asociaţia Dentară Americană are următoarele recomandări pentru prevenirea problemelor dentare:

  • Periajul dinţilor de 2 ori pe zi cu o periuţă clasică sau electrică, care are peri moi
  • Folosirea unei paste de dinţi cu fluor
  • Folosirea, după periaj, mai întâi a aţei dentare şi apoi a apei de gură
  • Curăţarea temeinică a periuţei după folosire şi lăsarea ei la uscat, cu perii în sus
  • Înlocuirea periuţei de dinţi la fiecare 3-4 luni.

Citeşte mai multe despre ce este boala parodontală, simptome şi tratament:

Dr. Alexandru Rău: „Respiraţia urât mirositoare este un simptom al parodontozei”

Interviu Dr. Diroescu: În ce ordine se folosesc periajul şi aţa dentară