Ce efecte nocive are munca de birou

1 2 jpg jpeg

Alături de alimentaţie şi de sport, activitatea de birou ar trebui inclusă în programul zilnic de combatere a sedentarismului. Specialiştii canadieni de la Universitatea din Montreal atrag atenţia că, deşi conaţionalii lor fac mai multă mişcare decât în urmă cu treizeci de ani, incidenţa obezităţii a crescut cu 10% în acest interval de timp. Oamenii de ştiinţă consideră că nu doar alimentaţia, ci şi orele petrecute la birou sunt vinovate de problemă.

Studiile arată că timpul îndelungat petrecut în poziţie şezând se asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi de deces. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nostru nu este programat pentru o viaţă petrecută pe scaun, ci pentru una bipedă. Cu cât petrecem mai mult timp şezând, cu atât ni se modifică metabolismul: cresc grăsimile din sânge (trigliceridele şi colesterolul „rău”), scade capacitatea ţesuturilor de a folosi glucoza şi creşte tensiunea arterială. Toate aceste modificări reprezintă factori de risc pentru apariţia unor boli cronice, precum obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi diabetul.

Potrivit medicilor, ar putea fi mai eficient

decât să ne concentrăm pe o singură repriză de exerciţii. De exemplu, atunci când suntem la serviciu, este de preferat să luăm

, în care să urcăm şi să coborâm scările instituţiei, să facem o scurtă plimbare în aer liber sau pur şi simplu să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi.

Cei care petrec mult timp pe scaun suferă frecvent de dureri de umeri şi de mijloc din cauza posturii incorecte. De asemenea, simplul fapt că stăm pe scaun supune discurile vertebrale din zona lombară la presiuni crescute. Astfel, se pot agrava afecţiuni precum lombosciatica, prin compresia nervului sciatic, ce coboară de la coloana vertebrală pe picior.

În mod normal, persoana care stă la birou trebuie să atingă podeaua cu picioarele şi să ajusteze sau să schimbe scaunul astfel încât genunchii să se afle la acelaşi nivel cu şoldurile. Este recomandată poziţia în care trunchiul este împins uşor înainte din zona mijlocului, gest care îndreaptă şi spatele. Coatele se sprijină pe birou, uşor depărtate de corp, astfel încât braţul şi antebraţul să formeze un unghi de 90 de grade. Între corp şi birou trebuie să rămână o distanţă egală cu un lat de palmă. Pauzele dese sunt obligatorii.

Persoanele care petrec mult timp în faţa calculatorului suferă de dureri de cap, au vederea înceţoşată şi îşi simt ochii uscaţi şi iritaţi. Din cauză că îşi forţează lentila ochiului să privească la distanţă mică, pot pierde din abilitatea de a vedea la distanţă, iar acest lucru favorizează apariţia sau agravarea miopiei.

Pauzele dese previn acest pericol, după cum purtarea de ochelari antireflex feresc ochiul de strălucirea ecranului.

…bărbaţii care petrec multe ore pe scaun îşi pun în pericol fertilitatea? Presiunea la care sunt supuse testiculele prin contactul prelungit cu scaunul face ca temperatura la acest nivel să crească. Acest lucru afectează procesul de producere a spermatozoizilor (spermatogoneza). Testiculele au nevoie de o temperatură mai mică decât restul corpului pentru a funcţiona şi tocmai din acest motiv sunt poziţionate în afara corpului.