Ce boli provoacă dinţii netrataţi

1 2 jpg jpeg

Seara te speli în grabă pe dinţi, nu prea foloseşti apa de gură sau aţa dentară, iar dulciurile fac parte din meniul tău zilnic? Din aceste cauze, dinţii tăi vor avea de suferit.

Placa bacteriană care se formează în timp din cauza faptului că nu ai grijă de dinţi îţi provoacă infecţii la nivelul gingiei. Aceste infecţii netratate duc la apariţia bolilor de inimă, diabetului sau artritei reumatoide. În sarcină, cariile sunt un pericol pentru mamă şi bebeluş. Placa bacteriană îţi afectează inima

Dacă nu tratezi cariile la timp şi nu-ţi periezi dinţii corect, inima ta va fi cea mai afectată. Astfel, gingiile devin sensibile, sângerează şi bacteriile ajung pe artere. Odată intrate în sânge, bacteriile slăbesc inima şi duc la apariţia unor boli ca endocardita sau miocardita.

Aşa că ai grijă de sănătatea gingiilor pentru ca inima ta să fie sănătoasă. De aceea, fă o vizită la dentist o dată la 6 luni. De asemenea, foloseşte aţa dentară şi vei reduce riscul apariţiei parodontozei cu 70%.

Dacă nu ai grijă de sănătatea dinţilor şi gingiei, şi pancreasul va fi afectat. El reglează nivelul glicemiei în sânge. Dacă este „atacat” de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi în timp, poate apărea diabetul de tip 2.

Un alt factor pe care trebuie să-l ai în vedere este că diabetul provoacă afecţiuni gingivale şi candidoză orală, iar cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul. Aşa că tratează corect diabetul şi ai grijă de sănătatea dinţilor, pentru că ele depind una de alta.

Dacă ai un copil care are încă dinţi de lapte şi are un abces du-l repede la dentist să trateze infecţia. Dacă o laşi aşa sau o tratezi acasă, puroiul va împiedica dezvoltarea dinţilor permanenţi. Practic, infecţia va „topi” dintele de lapte şi nu va mai lăsa noul dinte să iasă.

În unele cazuri mai grave dinţii noi sunt scoşi pentru a împiedica răspândirea infecţiei. Copilul rămâne astfel cu un dinte lipsă, care va afecta poziţionarea corectă a celorlalţi dinţi.

Gingivita apare mai des în sarcină din cauza modificărilor hormonale. Gingivita netratată poate afecta sarcina (risc de naştere prematură) sau fătul (greutate mică la naştere).

Dacă nu tratezi la timp un abces dentar, bacteriile care l-au provocat ajung în oase pe cale sanguină. Astfel, osul din vecinătatea abcesului dentar şi măduva osoasă sunt infectate şi astfel apare osteomielita. Febra mare, greaţa şi durerea intensă din dreptul unui os sunt semne că ai această boală.