Ce ar trebui să ştie copiii despre educaţia sexuală. Medicul răspunde

1 ruxandra gigarean png png

Este foarte important ca părinţii să acorde importanţă aspectului legat de educaţia sexuală a copiilor. Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Nativia din Bucureşti ne spune ce ar trebui să ştie şi să facă părinţii când vine vorba de educaţia sexuală.

Educatia sexuala incepe cel mai adesea odata cu perioada in care copiii au curiozitati despre corpul lor. Asadar aceasta poate debuta la orice varsta, cu toate ca, cel mai bine ar fi sa va lasati copilul sa puna singur intrebarile. O metoda buna de a deschide calea catre educatia sexuala este discutia despre partile intime ale corpului in timpul baitei atunci cand sunt mici si  sa folositi denumirile stiintifice corespunzatoare pentru organele sexuale.

Daca copilul dumneavoastra pune intrebari despre anumite parti ale corpului,nu este cazul sa fiti stanjeniti sau sa radeti,  folositi denumiri corespunzatoare varstei. Acesta reprezinta un bun moment in care sa discutati despre ce parti ale corpului sunt intime.

Tot mai multe studii ne arata insa ca denumirea anatomica corecta a organelor genitale precum – penis, vagin, vulva, scrot este benefica pentru dezvoltarea timpurie a increderii de sine a copilului. Multi parinti pe de alta parte, prefera  cuvinte mai jucause sau generice pentru a descrie diferite parti anatomice ale corpului. Folosirea eufemismelor poate trimite mesaje eronate copiilor, cum ca aceste parti ale corpului sunt stanjenitoare, secrete sau rusinoase/ nedemne. Folosirea denumirilor comune ajuta la o mai buna comunicare legata de ingrijirea corespunzatoare si mentinerea sanatatii. Vorbind confortabil depre aceste lucruri din timp ii va incuraja pe tineri sa vorbeasca despre relatiile lor, sex, probleme de sanatate, si chiar exploatare sau abuz pe viitor.

Nu exista o lista de notiuni pe care un adolescent ar trebui sa le cunoasca. De regula este bine sa cunoasca cat mai mult in acest domeniu.

Cei mai multi parinti se concentreaza pe informatii factuale legate de sex si neglijeaza dicutiile legate de emotii, placerea sexuala sau valori. Cel mai probabil parintilor le este teama sa nu puna sexul intr-o lumina prea favorabila care ar putea incuraja curiozitatea copilului lor.

Pe masura ce se aproprie anii preadolescentei, parintii ar trebui sa inceapa sa le vorbeasca despre pubertate, modificarile corpului lor si abilitatea reproductiva. In unele cazuri modificari precum cresterea sanilor, aparitia parului pubian pot aparea chiar din clasa a2-a. Asadar este bine sa incepem discutiile timpuriu si sa-i incurajam  pe copii sa puna intrebari .

Educatia sexuala nu cuprinde doar informatii despre anatomia sau fiziologia sexului si a reproducerii, ci si informatii despre dezvoltarea sexuala armonioasa, identitatea de gen, relatii interpersonale, afectivitate, dezvoltare sexuala, intimitate, stima de sine. O dezvoltare sexuala sanatoasa reprezinta o etapa importanta care presupune achizitia de informatii corecte, formarea de atitudini, credinte si valori despre consimtamant , orientare sexuala, identitatea de gen, relatii si intimiate. Bineinteles aceasta este influentata de  etnie, cultura, religiie si valori personale sau morale. Educatia sexuala timpurie ii va ajuta pe tineri sa promoveze si sa pastreze relatiile importante cum sunt cele cu familia; sa se simta bine in propriul corp si sa aiba grija de sanatatea lor; sa interactioneze cu ambele sexe in mod respectuos si echilibrat; sa isi exprime  afectiunea, iubire in conformitate cu valorile celorlalti ; sa isi exprime preferintele sexuale.

Nu în ultimul rand, toti copii au nevoie de informatii corecte despre  ce inseamna un comportament sexual sanatos. In acest fel vor fi feriti de  sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuala.

Promovarea educatiei sexuale poate intarzia momentul inceperii vietii sexuale cu limitarea numarul   de parteneri şi odata cu acesta scade riscul transmiterii BTS. Aceasta  stimuleaza folosirea metodelor contraceptive si imbunatateste performantele scolare.

Adolescentii  care inteleg importanta unei vieti sanatoase si sunt incurajati sa se protejeze  vor fi feriti în primul rand de bolile cu transmitere sexuala ( gonoree, sifilis, clamidia, herpes, hepatita, HPV, HIV) si de sarcinile nedorite. In plus, acestia vor putea sesiza eventualele abuzuri din partea celorlalti si vor trage un semnal de alarma la momentul potrivit fara sa se simta rusinati sau vinovati. Sa nu uitam ca informatiile din acest domeniu nu le primesc doar acasa sau la scoala ci si de pe retelele sociale, internet sau din discutiile cu prietenii mai mult sau mai putin informati.

Pentru fete, primul control ar putea avea loc chiar dupa aparitia menstruatie intrucat au loc modificari majore care le pot speria. Cele mai importante notiuni sunt legate de anatomia si fiziologia organelor sexuale dar si informatii despre reproducere, contraceptie si boli cu transmitere sexuala.

In mod normal nu exista o specialitate care sa se ocupe cu educatia sexuala atat a baietilor cat si a  fetelor. Chiar si medicul pediatru poate avea o contributie in acest sens. Educatia sexuala trebuie inceputa si continuata in interiorul familiei cu interventia medicului specialist in functie de caz atunci cand apar eventuale probleme de sanatatete.

De cele mai multe ori, adolescentele nu primesc suficiente informatii nici din familie dar nici de la scoala. Sursa principala de informatii o reprezinta tot internetul care nu reuseste sa satisfaca nevoile tinerilor. La primul control acestea sunt rusinate si speriate de eventualele repercusiuni ale actiunilor lor, motiv pentru care se feresc sa spuna adevarul chiar si cand apar probleme serioase de sanatate.

Lipsa educatiei sexuale poate influenta inceperea precoce a vietii sexuale cu cresterea in timp a numarul de parteneri si odata cu acesta a riscului de transmitere a BTS. Dezinformarea  limiteaza totodata folosirea metodelor contraceptive de catre adolescenti cu aparitia sarcinilor nedorite si influentarea in mod decisiv a parcursului scolar, inclusiv stigmatizare sociala.

In societatea romaneasca gradul de informare probabil ca este asemanator intre sexe cu diferenta ca lipsa educatiei sexuale are repercusiuni mai mari in cazul fetelor intrucat acestea sunt mai predispuse abuzurilor, exploatarilor si sunt afectate in mod direct de sarcinile nedorite.