Ştiai că poţi congela o gamă largă de alimente, pornind de la legume crude, carne, alimente semipreparate până la fructe, sucuri sau chiar prăjituri? În plus, unele alimente pot fi păstrate în congelator de la câteva luni până la un an, fără a-şi pierde din proprietăţi şi calităţi.

Nu în ultimul rând, congelarea alimentelor previne dezvoltarea de bacterii, astfel că acestea pot fi consumate după perioade îndelungate de timp.

Iată, aşadar, o listă completă a alimentelor care pot fi congelate, precum şi pentru cât timp!

Pâine şi deserturi

Pâine - poate fi ţinută la congelator până la o lună (dacă este coaptă) şi până la 3 luni (aluatul);
Prăjiturile (din aluat dospit) - se congelează cel mai bine fără creme şi glazuri (6 luni), iar cele cu fructe chiar şi un an;
Brioşele şi cozonacii - se păstrează până la 6 luni.

Carne

Miel şi mânzat - 6 luni;
Cotlet de porc - între 4 şi 6 luni;
Friptură de porc - între 4 şi 12 luni;
Cotlet carne de vită - între 4 şi 6 luni;
Pui şi curcan - 12 luni;
Limbă, ficat, rinichi şi inimă - între 3 şi 4 luni;
Şunca - 2 luni;
Hamburger crud - 3-4 luni;
Bacon - 1 lună.

Nu congela decât carne de bună calitate şi foarte proaspătă. Înlăturaţi de pe ea cât mai mult din grăsime şi din oase. Împachetaţi carnea în mai multe straturi de ambalaj, pentru a evita „arsura” (deshidratarea) ce apare la alimentele care au intrat în contact direct cu gheaţa din congelator. Separaţi cotletele, costiţele, antricoatele şi hamburgerii, aşezând între acestea foi de hârtie cerată. Congelaţi carnea rapid; congelarea lentă îi scade calitatea.

Peşte

Peşte slab - 6 luni;
Peşte gras - 2-3 luni;
Peşte gătit - între 4 şi 6 luni;
Peşte afumat - 2 luni.

Lactate şi ouă

Unt - între 6 şi 9 luni;
Margarină - 12 luni;
Brânză de vacă - 1 lună;
Brânza maturată - 6 luni;
Brânza slabă - 6 luni;
Îngheţată - 2 luni;
Iaurt - 1-2 luni;
Ouă - 1 lună.

Fructe şi legume

Citrice - 1 lună;
Alte fructe - între 9-12 luni;
Nuci - 3 luni;
Legume - între 8-12 luni;
Supă de legume sau carne - 2-3 luni.

Băuturi

Lapte - între 3 şi 6 luni;
Suc natural de fructe - 6 luni;
Suc concentrat - 12 luni.