Ce ai voie să faci după ce te vaccinezi anti-COVID-19

1 shutterstock 1789303814 jpg jpeg

După ce te-ai vaccinat cu a doua doză de vaccin anti Covid-19, în scurt timp vei căpăta imunitate în faţa coronavirusului. Prin urmare, vei fi ferit de îmbolnăviri, iar viaţa ta va reveni la normal. Vei putea face lucruri care altora le vor fi interzise.

Nu mai intri în carantină 

Persoanele care vor fi vaccinate împotriva COVID-19 cu a doua doză vor fi exceptate de la carantină la intrarea în România, dacă au trecut cel puţin 10 zile de la rapel, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, informeaza click.ro.

Poţi îngriji persoane bolnave

Dacă te-ai imunizat, vei putea să îngrijeşti la domiciliu membri ai familiei bolnavi de Covid-19. Asta este un lucru extraordinar căci, dacă nu ar primi ajutor din partea ta, poate ar fi obligaţi să stea internaţi în spital. Cred că te simţi foarte uşurat să ştii că, în caz de nevoie, poţi fi alături de mama, de tatăl sau de bunicii tăi. Le-ai putea aduce de mâncare, ai putea să le administrezi tratamentul, să le iei temperatura, să locuieşti împreună cu ei până când se recuperează în totalitate. Riscul ca tu să te îmbolnăveşti nu mai există decât într-o proporţie foarte mică, iar simptomele ar putea fi inexistente.  

Vei putea călători în străinătate

Deocamdată nu este nimic bătut în cuie, statele membre UE nu au luat o decizie oficială în acest sens, dar este foarte posibil ca anumite ţări, la intrarea pe teritoriul lor, să solicite paşaportul Covid - documentul care atestă faptul că te-ai vaccinat şi nu prezinţi nici un pericol de a răspândi boala. Vei putea călători fără teamă chiar şi în ţară. Cu siguranţă îţi doreşti să pleci undeva de 1 Mai, de Paşte sau deja te gândeşti la vacanţa de vară. Odată vaccinat, nu vei mai sta cu grijă că te poţi infecta cu covid pe plajă, de exemplu, la Mamaia.

Ce măsuri va trebui să respecţi în continuare. Sfatul experţilor

Chiar dacă ai primit a doua doză de vaccin, va trebui să porţi în continuare mască, să respecţi cu stricteţe, ca şi până acum, regulile de igienă şi distanţarea socială. Doctorul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva infecţiei COVID, a afirmat că este ”prudent” să respectăm măsurile de siguranţă şi după ce ne imunizăm cu ambele doze de vaccin COVID. „Ştim că rata de eficacitate este de peste 95% după ce persoana respectivă îşi face cele două doze şi avem cel puţin 7-10 zile de la momentul rapelului. Însă, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecţie subclinică, o infecţie asimptomatică, şi să o transmită la o altă persoană cu care intră în contact şi care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenţie este, în momentul de faţă, sub semnul întrebării.  Foarte probabil, dar accentuez, fără să avem în acest moment dovezi medicale concrete, foarte probabil riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic pentru că persoana respectivă are anticorpi, are răspuns imun. Există un nivel, poate mic al multiplicării virusului la nivel porţii de intrare, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică.  Cred că la acest moment este prudent să respectăm măsurile de prevenţie cel puţin până când avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70% şi până când vom avea acces la datele ştiinţifice care ne vor răspunde cu siguranţă la această întrebare pe care cu toţii o avem la acest moment”.

Adrian Streinu Cercel: „Vaccinul nu ne protejează la nivelul mucoaselor, ci doar pe dinăuntru”

Medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel a declarat că, deşi suntem vaccinaţi, putem fi purtători ai virusului. Chiar dacă acesta nu ne mai afectează pe noi, poate îmbolnăvi grav alte persoane cu care intrăm în contact.  „După a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023 pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru. Nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor. Astfel încât dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi, pe urmă, să-l putem da mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi să generăm, în continuare, îmbolnăviri. Pandemia se prezintă exact ca o cometă. Cometa ştim că are o parte care este la vedere, după care are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi, ca atare, vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a subliniat medicul Adrian Streinu-Cercel.