Cazurile de sindrom inflamator multisistemic post-COVID-19 la copii, în creştere. Ce complicaţii poate avea

1 copil covid jpg jpeg

La spitalul de pediatrie „Grigore Alexandrescu” din Capitală, instituţie suport COVID-19, sunt internaţi 30 de copii cu sindromul inflamator multisistemic. Această afecţiune este o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus.

Nu se ştie cu exactitate de ce anumiţi copii dezvoltă aşa numitul sindrom inflamator multisistemic. Acest sindrom este un răspuns inflamator exagerat al organismului care apare după infecţia cu SARS-CoV-2. Este un sindrom caracteristic copiilor şi nu se ştie de ce apare.

La copii, infecţia are simptome variate. „Sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţii chirurgicale. Majoritatea copiilor au simptomatologie uşoară spre medie: unii doar febră, iar alţii asociază simptomatologie digestivă – scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie ca de viroză respiratorie, cu nas înfundat, rinoree, uşoară tuse”, a explicat medicul de la „Grigore Alexandrescu”.

Inflamaţia la nivelul inimii, periculoasă

Inflamaţia produsă de COVID-19 se poate manifesta prin febră, dar şi prin afectarea unor organe. Inflamaţia la nivel cardiac este periculoasă pentru că vasele care hrănesc inima se inflamează ca într-o altă vasculită a inimii – boala Kawasaki. Şi asta poate să ducă la schimbarea formei lor cu consecinţe pe termen lung. În timp, creşte riscul de afecţiuni cardiace, comparativ cu populaţia generală”, a explicat dr. Alexis Cochino, citat de adevarul.ro. Tratamentul se face doar la spital şi constă în administrarea de imunoglobuline şi antiinflamatoare.