Cauzele constipatiei sub lupa. Asa previi complicatiile

1 cauzele constipatiei jpg jpeg

Multi dintre noi suferim din pricina bolii la un moment dat, in viata. Cauzele constipatiei nu sunt putine: poate fi vorba despre o dieta precara sau chiar despre depresie. Din nefericire, constipatia nu dispare de la sine!

Stiai ca 1 din 5 persoane se confrunta cu aceasta afectiune? Pe termen lung, daca nu sunt aflate cauzele constipatiei si nu este tratata boala, pot aparea complicatii ale bolii greu de vindecat.

Vorbim despre constipatie cand, pe o perioada mai lunga de timp, nu se face golirea completa a intestinelor, scaunele au consistenta uscata si crampele abdominale sunt frecvente.

Saptamanal, cate scaune pot avea adultii?

Organismul este programat sa elimine zilnic diferite toxine, reziduuri sau hormoni. Pielea, rinichii, sistemul limfatic si plamanii ajuta la eliminarea toxinelor din corp, dar adesea intestinul este cel mai neglijat. Stiai ca adultii pot avea scaune de la 3 pana la 21 de ori pe saptamana. Cu toate ca nu este anormal daca nu ai scaun zilnic, este suspect daca golirea intestinelor se face mai rar de 3 ori pe saptamana. In acest caz este indicat sa mergi la doctor.

Cauzele constipatiei, cele mai frecvente

Exista o serie de cauze care duc la instalarea bolii in organism. Este vorba despre mai multi factori, in special de unii care tin de ordin psihic – de pilda, stresul, munca foarte solicitanta fac ca oamenii sa se abtina sa mearga la toaleta cand au senzatie de defecatie. Aceasta abtinere duce la constipatie.

O alta cauza des intalnita pentru aparitia constipatiei este frica sau schimbarea obiceiurilor, cum ar fi cele alimentare in timpul calatoriilor. Femeile insarcinate, pe fond hormonal, si persoanele in varsta, din cauza unui tonus muscular intestinal mai sensibil, au un tranzit intestinal mai lent si sunt predispuse la constipatie.

Daca ai un regim alimentar bogat in feculenti, care contin amidon (fainoase, cartofi, cereale) si sarac in fibre alimentare si lichide, trebuie sa stii ca acestia pot contribui la declansarea constipatiei.

Alte cauze care pot duce la constipatie sunt schimbarea regimului alimentar, consumul insuficient de apa sau fibre, stilul de viata sedentar sau lipsa de miscare de zi cu zi, care incetineste procesele metabolice. De asemenea, nivelul ridicat de stres, traumele emotionale, proasta functionare a colonului, neglijarea nevoii de a merge la toaleta, lipsa fierului din organism, imbatranirea, sarcina, medicamentele, cum ar fi antidepresivele, analgezicele sau suplimentele, prezenta unui virus, apendicita, diferite boli asociate, toate fac parte din lista cu cauzele constipatiei.

Cum combati afectiunea

Daca suferi de constipatie, este foarte important sa consumi multe lichide, cu exceptia bauturilor alcoolice si a celor cu cofeina. Acestea din urma determina pierderi de lichide, ceea ce agraveaza constipatia. Mizeaza pe apa, sucuri de fructe si legume, deoarece acestea sunt surse excelente de hidratare.

In fiecare dimineata, este bine sa bei o bautura fierbinte, cum ar fi ceai, lapte cald. Ajuta la declansarea relexului de defecatie.

O mare parte a femeilor, din cauza prezentei si secretiei de estrogen in corp, in jur de 80% - 85% au o anumita tendinta spre constipatie.

Citeste mai multe despre cauzele constipatiei:

Fructe care te scapa constipatie si balonare

Cum scapi de constipatie prin metode naturale