Câte ore este bine să dormi. Cum te poate îmbolnăvi lipsa somnului

1 somn jpg jpeg

În timpul somnului, corpul îşi reface echilibrul chimic şi vindecă părţile afectate, iar creierul creează noi sinapse şi ajută procesul de memorare. Dacă lipsa unui program de odihnă de 7-8 ore durează de mai multă vreme, repercusiunile asupra organismului pot fi grave.

Influenţează negativ sistemul nervos central

Un somn sănătos este condiţionat de durată, consistenţă şi profunzime. Lipsa de somn lasă creierul epuizat şi incapabil de a-şi menţine funcţiile în limitele normale. Procesul de luare a deciziilor şi creativitatea sunt afectate, la fel concentrarea şi stările emoţionale. Dacă insomnia se întinde pe mai multe luni, persoana poate începe să aibă halucinaţii (să vadă sau să audă lucruri care nu există), să dezvolte anxietate, depresie, paranoia, un comportament impulsiv şi să aibă gânduri suicidare. De asemenea, în timpul zilei pot apărea episoade de microsomn, în care persoana nu-şi dă seama că adoarme, situaţie periculoasă mai ales dacă este la volan sau manevrează anumite dispozitive.

Dezechilibrează sistemele imunitar şi respirator

În timpul somnului, sistemul imunitar produce substanţe care protejează organismul de infecţii bacteriene şi virale. Dacă nu dormi suficient, corpul nu va mai fi capabil să se apere şi se va vindeca mai greu în urma diferitelor boli. Lipsa de somn pe termen lung poate duce la apariţia bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Şi sistemul respirator este afectat de insomnii, lăsând corpul vulnerabil în faţa răcelilor şi a gripei.

Afectează digestia şi procesul de creştere la copii

Alături de mâncatul excesiv şi de neglijarea exerciţiilor fizice, lipsa de somn este un alt factor de risc pentru câştigarea în greutate şi obezitate. Somnul influenţează leptina şi grelina, hormoni care controlează senzaţia de foame. Cantitatea insuficientă de somn scade nivelurile acestor hormoni şi stimulează apetitul. În cazul copiilor şi al adolescenţilor, poate fi afectată producţia hormonilor de creştere, care îi ajută să construiască masa musculară şi contribuie la repararea celulelor şi a ţesuturilor.

Reguli pentru un somn sănătos

  • Mergi la culcare la aceaşi oră în fiecare seară şi trezeşte-te la aceeaşi oră dimineaţa, chiar şi în weekend.
  • Evită mesele bogate cu 3 ore înainte de culcare.
  • După ora 15:00, nu mai bea nimic care conţine cofeină.
  • Stabileşte-ţi un program zilnic de exerciţii fizice, dar nu în cursul serii.
  • Renunţă la a folosi telefonul mobil, tableta şi alte dispozitive electronice cu 1 oră înainte de culcare. În acest timp, citeşte câteva pagini dintr-o carte, meditează sau pregăteşte-ţi o baie caldă.

Cât e normal să dormi în funcţie de vârstă  

Vârsta                  Necesarul de somn

0-4 luni                12-18 ore

4-12 luni              12-16 ore

1-2 ani                 11-14 ore

3-5 ani                 10-13 ore

6-12 ani               9-12 ore

13-18 ani             8-10 ore

18+ ani                7+ ore

Sfatul specialistului

Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, competenţă somnologie, clinica „Regina Maria“ şi spitalul academic Ponderas, Bucureşti

Numărul necesar de ore de somn poate varia şi în funcţie de factori genetici, comportamentali, medicali sau de mediu. Neglijarea orelor de somn este asociată cu probleme de concentrare, comportament şi memorie. Somnul insuficient creşte riscul accidentelor, leziunilor, hipertensiunii, obezităţii, diabetului şi depresiei. Somnul insuficient la adolescenţi este asociat cu un risc crescut de autovătămare, gânduri suicidare şi tentative de suicid. Chiar şi depăşirea orelor recomandate de somn poate fi asociată cu efecte negative asupra sănătăţii, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi problemele de sănătate mintală.