Cât păr este normal să ne cadă zilnic?

1 caderea parului jpg jpeg

Stresul, bolile şi ereditatea sunt câţiva dintre factorii care duc la căderea părului. În termeni medicali, pierderea parţială sau totală a părului poartă numele de alopecie.

 În medie, podoaba capilară a unei persoane include 100.000-120.000 de fire. Părul urmează un ciclu de viaţă. După ce trăieşte în jur de 5 ani, firul de păr cade, fiind înlocuit de un altul. Există mai multe faze: cea activă (anagenă), când podoaba capilară creşte în jur 1 cm la 28 de zile, faza de tranziţie (catagenă), în cadrul căreia foliculul se maturizează, şi faza finală (teleogenă), când firul cade, fiind înlocuit de o nouă rădăcină pilară în bulbul folicular. Zilnic, ne cad în jur de 50-100 de fire, fiind înlocuite de altele, iar acest lucru este normal.  

Până la 90-95% din părul unei persoane sănătoase se află mereu în faza de creştere. Restul de 10-5% inactiv este... gata să cadă. Din fericire, foliculii capilari sunt independenţi unul de altul, astfel încât nu pierdem tot părul în acelaşi timp. Specialiştii ne asigură că este normal să pierdem zilnic 50-100 de fire de păr.

În termeni medicali, pierderea parţială sau totală a părului poartă numele de alopecie. Există mai multe tipuri de alopecie: localizate non-cicatriceale (fără distrugerea foliculilor piloşi – peladă, tinea), localizate cicatriceale (cu distrugrea foliculilor piloşi – care apare în urma traumatismelor, a unor infecţii sau boli), difuze acute (produse, printre altele, de şocuri psihice) şi difuze cronice (sau androgenetică - asociată cu hormonii responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale masculine, fiind prezentă atât la bărbaţi, cât şi la femei, mai ales la menopauză, când dispare efectul protector al estrogenului). Cea mai cunoscută formă este cea androgenetică, numită şi calviţie sau chelie.

Căderea părului, mai frecventă primăvara şi toamna

În anumite momente ale anului, mai ales primăvara si toamna, se poate observa o accentuare a căderii părului. La fel ca şi arborii, părul nostru este sensibil la schimbările de mediu, care îi influenţează ritmul şi viteza ciclului de creştere. Iar acest lucru înseamnă un risc mai mare de pierdere a părului. În mod normal, această pierdere este mai accentuată 1-2 luni. Dacă observi că situaţia se menţine, alta ar putea fi cauza şi este indicat să consulţi un dermatolog.