Cât de sănătoşi sunt crenvurştii

1 2 jpg jpeg

Crenvurştii sunt consideraţi unele din cele mai nesănătoase produse pe bază din carne de pe piaţă. Haideţi să vedem pe ce se bazează acest renume.

Nu e deloc discutabil cât de sănătoşi sunt crenvurştii

Când vrem să aflăm exact cât de sănătoşi sunt crenvurştii, trebuie să vedem ce conţin acest preparat. Pe lângă faptul că ei sunt plini de calorii, aceştia oferă şi o doză mare de sodiu organismului ceea ce reprezintă o încă o problemă. În plus, ei sunt plini de nitriţi.

Din păcate, este foarte greu de găsit crenvurşti bio, care să fie făcuţi 100% din carne de animale crescute organic şi netratate cu antibiotice.

Pe de altă parte, acest preparat poate conţine Listeria monocytogenes, o bacterie care provoacă listerioza. Această boală poate duce la probleme cum ar fi naşterea unui copil mort, avort spontan şi alte probleme grave de sănătate.

Majoritatea crenvurştilor conţin nitraţi de sodiu, care este un aditiv prezent în majoritatea mezelurilor. Astfel, acestea vor rezista mai mult timp. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20 la sută de a se îmbolnăvi de cancer. Aşa că atunci când vă gândiţi cât de sănătoşi sunt crenvurştii să luaţi în seamă şi acest aspect.

Cât de sănătoşi sunt crenvurştii: conţin carne procesată, nitraţi de sodiu şi o bacterie care provoacă listerioza

Tocătura din resturi de tot felul din care sunt făcuţi are proteine de slabă calitate. Acest aspect ne arată cât de sănătoşi sunt crenvurştii. Acest preparat are un procent foarte mare de grăsime (40%), conţine şorici, iar aceste grăsimi saturate ne îngraşă. În plus, ne şi cresc nivelul colesterolului. Aşa cum am mai spus, crenvurştii mai conţin şi nitrit, şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie.

Ştim cât de buni la gust sunt crenvurştii. Acest aspect se datorează unei substanţe din compoziţie: monoglutamat de sodiu, sau E621, substanţă care are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă.

De cele mai multe ori, crenvurştii sunt preparaţi din resturi de carne de porc – mai exact au fost folosite bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase. Însă unele varietăţi conţin foarte puţină carne. În schimb, au până la 64 la sută carne recuperata mecanic – asta înseamnă că acest mezel conţine pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi rezultatul amestecat cu apă.

Crenvurştii mai conţin amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum şi leagă compoziţia şi face ca aceasta să arate “a carne” şi să fie mai gustoasă.

Un crenvurşti de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

Aşadar, cât de sănătoşi sunt crenvurştii v-aţi putut convinge. E bine să-i evitaţi pe cât de mult se poate.