Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice

1 cat de sanatoase sunt suplimentele proteice jpg jpeg

Suplimentele proteice sunt suplimente care nu conţin steroizi sau alte minunăţii. Nu afectează creşterea, ci dimpotrivă, sunt foarte eficiente pentru o dezvoltare optimă. Aşadar, shake-urile proteice sunt bune pentru toată lumea care vrea să depună efort fizic şi să se menţină cât mai sănătos. Evident, nu este absolut necesar să iei proteine, iar dacă le iei, nu îţi imagina că o să pui masa musculară a lui Van-Damme.

Sursa principală a acestor suplimente este laptele, iar proteinele din lapte derivă în general din laptele de vacă, fiind disponibile ca proteine din lapte integral, caseină şi proteină din zer. Deci, proteina din lapte este o sursă excelentă pentru suplimente nutritive.

Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice– foloseşte cu încredere suplimente atunci când depui efort fizic

Caseina este printre cele mai bune suplimente proteice. Există două cele mai bune tipuri de caseină, care se găsesc sub forma unor bulgări mici de molecule de proteină şi alt tip care se găseşte în proteina laptelui matern. Acestea sunt complet nedenaturate şi conţin multe minerale necesare organismului.

Proteina din zer este cea mai bună proteină pentru culturişti, căci conţine mulţi aminoacizi esenţiali. Zerul este lichidul ce rămâne după ce caseina şi grăsimea au fost înlăturate din lapte. Din această cauză este digerată rapid, de aceea este preferată de cei care vor să pună masă musculară.

Suplimentele proteice din ou sunt cele mai bune suplimente nutritive. Fiind destul de scumpe, nu se găsesc la fel de uşor, deoarece sunt puţine tipuri în comerţ. În mod obişnuit proteinele din ou sunt adăugate altor suplimente proteice (cam 5%). Proteinele din ou folosesc oul întreg, nu numai albuşul.

Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice – proteinele din ou, cele mai bune suplimente proteice

Un alt tip de suplimente proteice sunt proteinele din soia. Acestea conţin două particule care reprezintă singura sursă dietetică, şi anume genisteina şi diadzeina. Aceste două particule sunt responsabile de acţiunile antioxidante ale soiei, dar şi de prevenirea unor boli precum cancerul, boli ale glandei tiroide sau boli cu risc cardiovascular. Oricum, este bine de ştiut că mixturile de etanol/apă cu proteinele din soia nu sunt recomandate, deoarece etanolul denaturează proteina din soia. Un alt lucru de menţionat este faptul că soia este printre cele mai modificate genetic plante.

Suplimentele proteice mai pot conţine peptide şi aminoacizi, L-glutamina, BCAA şi pot fi folosite ca surse de energie atunci când scade glicemia sau când depui efort mare. Suplimentele proteice se iau pentru echilibrarea alimentaţiei, mai ales dacă eşti o persoană căreia îi place să facă sport.

Oricum, ai grijă să nu depăşeşti doza zilnică de proteine necesară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 0,6 g de proteină/zi pe kg corp. Aceste studii au fost făcute pe oameni sedentari, care nu fac niciun tip de mişcare, aşadar se mai poate adăuga la doza zilnică dacă faci sport. Cu toate acestea nu este deloc indicat să exagerezi, suplimentele proteice pot cauza efecte toxice serioase în organism luate fără măsură.