Cât de mult contează mişcarea pentru fiecare. Ce putem păţi la 50 de ani dacă suntem sedentari

1 2 jpg jpeg

Cel puţin asta reiese dintr-un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după ce experţii au constatat că tot mai puţini oameni fac mişcare.

Cine nu face sport nu are grijă de el şi riscă să se îmbolnăvească pe la 50 de ani de diabet, de hipertensiune care la un moment dat duc la boli cardio vasculare. Pentru început trebuie să începem cu moderaţie. Mers afară, alergat uşor şi apoi după şase luni să începem să facem mai serios. Recomand şi dacă sunt minus 20 de grade să ieşim afară în fiecare zi, explică Oren Iancovici, medic cardiolog, la Antena 1.

Sportul stimulează creşterea unor noi vase de sânge

Acesta este unul din motivele pentru care persoanele care fac sport constant tind să aibă tensiunea mai scăzută. Pulsul creşte pentru a circula o cantitate mai mare de oxigen într-un ritm mult mai rapid, iar inima pompează cu putere pentru a susţine eforturile depuse. Creierul se bucură şi el de beneficiile circulaţiei din timpul mişcării. Se irigă şi se oxigenează mult mai bine şi imediat după încetarea efectuării mişcării ne ajută să ne concentrăm mai bine.

Când faci sport regulat, creierul se obişnuieşte cu noul nivel de sânge şi oxigen pe care îl primeşte şi se adaptează pornind sau oprind activitatea anumitor gene. Astfel cercetătorii susţin că multe dintre aceste schimbări îmbunătăţesc funcţionarea celulelor din creier şi protejează împotriva unor boli precum Alzheimer, Parkinson şi declinul mental care vine odată cu vârsta.

Sportul eliberează eliberează mai mulţi neurotransmiţători, precum endorfine, dopamină, şi serotonină. Ei au un rol important în alungarea depresiei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Mai mult, după un antrenament intens, rinichii permit filtrarea în urină a unui nivel mai mare de proteine. Apa se absoarbe mai bine pentru a hidrata tot corpul, ceea ce rezultă la formarea unei cantităţi mai mici de urină.

Creierul este principalul organ care dă comanda către toate organele din corpul tău şi le susţine în activităţile tale de zi cu zi. Stilul de viaţă sănătos, alimentaţia corespunzătoare, odihna, sunt benefice activităţii cerebrale.

Sportul ajută la oxigenarea fiecărei celule din organism, iar seara creierul poate asimila mai uşor şi se poate regenera mai bine.

Când faci sport, trebuie să ţii cont de două aspecte şi anume: să ai o poziţie corectă care să favorizeze o respiraţie corectă şi să nu faci exces de mişcare. Este indicat să începi treptat şi să creşti gradul de dificultaten pe parcurs.