Cât de important este echipamentul de alergat?

1 2 jpg jpeg

Alergatul este printre cele mai la îndemână activităţi pentru întreţinere şi se numără printre sporturile care solicită cea mai mică investiţie în echipament. Fie că alergi foarte rar, fie că alergi frecvent, pentru întreţinere sau la concursuri, este esenţial să ai o pereche de încălţări speciale, confortabile, care să ofere suport şi o atenuare a şocului atunci când calci.

Dacă la îmbrăcăminte mai poţi face rabat (dacă obişnuieşti să alergi rar, o poţi face şi în haine obişnuite, de bumbac, dar confortabile), o încălţăminte nepotrivită poate favoriza apariţia bătăturilor şi vânătăilor, dar şi a durerilor de picioare sau de spate. Când alegi încălţările, ghidează-te întâi după pronaţia piciorului tău. Mai exact, în funcţie de călcătura ta. În mod normal, piciorul tău se roteşte în mişcare în aşa fel încât să distribuie greutatea în mod egal. Întâi atingem cu partea exterioară a călcâiului, după care laba piciorului se „rulează” spre interior, până vine toată în contact direct cu solul. La finalul rotaţiei, ne ajutăm de vârful picioarelor, cu care împingem în sol şi astfel înaintăm.

Majoritatea oamenilor (75%) au o supra-pronaţie, adică rulează piciorul mult prea în interior şi pun o forţă excesivă pe gleznă, genunchi şi pe laba piciorului. Doar 20% dintre noi alergăm corect, fără să punem presiune pe laba piciorului. Iar 5% suntem sub-pronaţi. În termini de specialitate, avem supinaţie şi rulăm laba piciorului înspre exterior. Îţi poţi da seama dacă eşti sub-pronat dacă încălţările tale au talpa mai tocită înspre marginile exterioare. Pe aceeaşi idee, eşti supra-pronat dacă pantofii tăi sunt mai tociţi spre marginile interioare.

Pentru fiecare dintre noi, producătorii de încălţăminte sport au câte o soluţie. O idee ar fi să cauţi perechea potrivită în magazinele de desfacere ale producătorilor, unde găseşti modele variate la preţuri chiar de două ori mai mici decât în magazinele de profil cu echipamente diverse.

Bustieră cu bretele ajustabile sau fără?

După încălţăminte, un articol vestimentar esenţial pentru femei în timpul alergării este bustiera, care oferă confort şi susţinere. Bustiera ar trebui să fie un articol ales cu grijă, chiar dacă nu obişnuieşti să alergi foarte des. Există numeroase modele pe piaţă, astfel încât se se potrivească tipurilor diferite de fizionomii. Important: optează pentru bustiere din material sintetic, şi nu din bumbac. Acestea din urmă, odată ce s-au udat, vor rămâne ude.

Pentru femeile cu sâni mici sau medii sunt potrivite bustierele dintr-o singură bucată, care compresează bustul. Astfel de bustiere se trag pe cap şi nu au bretele ajustabile.

Dacă ai sânii mari, este mai potrivită o bustieră cu cupe şi cu bretele ajustabile. Dacă au bretelele în X în zona spatelui oferă o susţinere chiar mai bună. Ai grijă la mărime, s-ar putea să nu fie aceeaşi ca la sutienele obişnuite. Materialul ar trebui să nu se încreţească şi să stea perfect întins, fără a împiedica respiraţia. Mărimea este bună dacă poţi introduce două degete sub banda de sub sâni. Un amănunt important: pentru ca materialul să-şi păstreze elasticitatea, drept urmare proprietăţile, n-ar trebui să porţi bustiera după ce ai spălat-o de mai mult de 70 de ori. Sau o poţi schimba după maximum un an de purtare - este mai uşor de ţinut minte.

Materiale care nu favorizează transpiraţia

Când îţi creşti numărul alergărilor, ar fi indicat să optezi şi pentru haine speciale, din material sintetic (fibre precum: CoolMax, Thinsulate, DryFit ori polipropilenă). Materialul sintetic nu favorizează transpiraţia şi nu păstrează umezeala, uscându-se foarte repede. În schimb, tricourile de bumbac îţi pot irita pielea foarte uşor. Iar şosetele de bumbac pot duce la formarea bătăturilor dureroase. În magazinele de specialitate sau la raioanele sport din supermarketuri poţi găsi o gamă largă de pantaloni, tricouri ori de geci de alergare.

Te aşteptăm la crosul Click! Sănătate!

Vino duminică, 20 octombrie, la cea de-a V-a ediţie a Crosului Click! Sănătate şi ai ocazia de a alerga alături de Andreea Răducan, fosta gimnastă, dar şi Florentina Opriş, realizatoarea TV.

Startul la cros se va da la ora 10.00, iar traseul, de 3,9 kilometri, porneşte din piaţa Charles de Gaulle, piaţa Arcului de Triumf şi se continuă pe bulevardul Kiseleff şi bulevardul Aviatorilor.

Te aşteptăm să te înscrii începând cu ora 08.00 în piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în parcul Herăstrău din Bucureşti.

Înscrierea se face pe baza talonului din revistele Click! Sănătate, Click! Poftă bună şi Click! pentru femei ori din ziarele Adevărul şi Click! din această săptămână.

Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta va avea loc pe lângă crosul mare şi crosul Familiei, eveniment la care pot alerga părinţii alături de cei mici, pe un traseu special. Acesta se va desfăşura pe o distanţă de 500 m. Vă aşteptăm să alergăm împreună, să ne câştigaţi numeroasele premii şi să ne distrăm pe ritmurile muzicii.