Cât de des se schimbă periuţa de dinţi?

1 screen shot 2020 01 20 at 13 15 35 png png

Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii orale este respectarea celor două spălări pe dinţi zilnice, timp de minimum două minute. Deoarece curăţarea propriu-zisă a danturii în fiecare zi este cea care contează.

Ambele instrumente de igienă orală prezintă propriile avantaje şi dezavantaje. Pe piaţă putem găsi o paletă foarte largă de produse destinate menţinerii sănătăţii orale însă este indicat să afli ce anume te avantajează pentru a te feri de eventualele probleme.

Cauzele afecţiunilor stomatologice

Un studiu interesant privind sănătatea orală la copii şi tineri, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a arătat că:

83% dintre elevii chestionaţi consideră că zâmbetul lor are de suferit din cauza problemelor dentare (carii sau malpoziţii dentare);

91% ştiu că există o relaţie între consumul de dulciuri şi caria dentară;

90% ştiu că lipsa periajului dentar este corelat cu apariţia cariilor.

Placa bacteriană, principala problemă

Această problemă se poate diminua, elimina sau preveni doar printr-un periaj dentar corect. De asemenea este foarte important folosirea aţei dentare, a apei de gură pentru a evita depunerea bacteriilor şi formarea tartrului. În general stomatologii recomandă să folosim o periuţă cu perii moi pentru a nu leza gingiile.

De ce să folosesc o periuţa de dinţi electrică?

Aceasta îţi oferă un periaj mai eficient, nu necesită o îndemânare deosebită, îndepărtează mai multă placă bacteriană pe care o dislocă prin intermediul miscărilor de pulsaţie. Este recomandată să fie folosită mai ales în cazul în care porţi aparat ortodontic.

Poate realiza până la 30.000 de rotaţii pe minut.

Contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii gingivale ajutând la prevenirea inflamaţiilor .

Sunt mult mai uşor de utilizat.

Avantajele unei periuţe de dinţi manuale

Acestea sunt mai accesibile, cu un cost mult mai redus.

Le poţi găsi uşor şi le poţi transporta cu tine oriunde mult mai simplu deoarece nu ocupă atât de mult spaţiu precum una electrică şi ce este şi mai important este faptul că nu depinde de o sursă de curent pentru a te spăla pe dinţi.

Presiunea scăzută la nivelul gingiilor o face să fie mai uşor de controlat şi să te ajute să eviţi apariţia problemelor dentare precum sensibilitatea dentară, sau afectarea smalţului.

Dezavantajul lor este acela că trebuie să depui un pic mai mult efort în momentul în care le foloseşti, faţă de una electrică.

Periajul dentar când ai aparat ortodontic

Când te afli în această situaţie este mult mai indicată folosirea periuţei electrice deoarece este mai uşor de manevrat şi curăţă fiecare dinte în parte din cauza capului foarte mic.

Perii reuşesc să ajungă pe toată suprafaţa dintelui cu precădere în jurul bracketurilor şi să igienizeze bine zona.

Periajul electric implică şi alocarea unui timp sporit igienizării danturii, tocmai din cauza faptului că nu acţionează pe mai mulţi dinţi odată. În felul acesta creşc şi şansele apariţiei bolilor parodontale precum carii, gingivită.

În momentul în care porţi aparat dentar este important să realizezi mişcări circulare, apoi mişcări orizontale, de-o parte şi de cealaltă a aparatului.

La alegerea unei periuţe electrice este esenţial să cauţi în primul rând calitatea, adică perii trebuie să fie întotdeauna moi, pentru a nu leza aparatul, dinţii şi pentru a evita agăţarea lor în bracketuri.