Cariile se previn din copilărie. Sfaturi de îngrijire a danturii

1 carii copii jpg jpeg

Unele obiceiuri şi alimentaţia joacă un rol important în prevenirea cariilor la copii. Este esenţial ca părinţii să le inoculeze celor mici cât de important este periajul zilnic al dinţilor şi să le ofere o hrană cât mai diversificată şi sănătoasă. Iată care sunt şi alte aspecte de reţinut!

Mulţi părinţi se întreabă la ce vârstă ar trebui să-şi ducă micuţul pentru prima dată la stomatolog. Medicii spun că după erupţia primilor dinţi. Unii dintre noi avem tendinţa să mergem la dentist numai când doare ceva, şi asta le transmitem şi copiilor, dacă îi ducem la doctor doar dacă se plâng de ceva. Nu e corect, şi clar nu e indicat deloc – pentru că dacă aducem copilul cu durere, el este deja stresat, iar şansele de a colabora la tratament vor fi foarte scăzute. De aceea, este bine ca micuţii să fie duşi după erupţia primilor dinţi, pentru a se familiariza cu dentistul. În acelaşi timp, medicul îl poate învăţa despre periajul corect al dinţilor, îi poate povesti pe înţelesul lui despre importanţa prevenirii cariilor.

Citeste si: Cum îl protejezi pe copil de COVID-19

Protejează dinţii de lapte

Când vorbim despre prevenţia apariţiei cariilor la copii, trebuie să luăm în considerare sigilarea dentară, o tehnică specială pentru protecţia dinţilor de lapte sau a celor definitivi. 

Sigilarea înseamnă închiderea şanţurilor dentare care ar avea predispoziţie la dezvoltarea cariilor. Dinţii, şi mai cu seamă măselele, au câteva suprafeţe, unele drepte, altele curbate. Cele curbate au pe alocuri gropiţe şi reliefuri ridicate, ce contribuie la mestecarea alimentelor. Aceste gropiţe colectează resturi alimentare, iar dacă nu sunt îndepărtate, acolo se dezvoltă microbi ce vor genera carii. De aceea, un lucru foarte important în prevenirea cariilor este realizarea sigilării gropiţelor. Acest lucru se face cu un material asemănător celui folosit la obturaţiile albe/fizionomice, iar aplicarea este foarte simplă, fără durere, deci nu este necesră anestezia, doar un pic de răbdare din partea copilului.

Atenţie la alimentaţie!

Nu o dată le spunem celor mici că vor avea carii dacă mănâncă prea multe bomboane. De câte ori însă am stat să le explicăm cum şi în ce fel zahărul le distruge smalţul dinţilor. Pentru un copil de 3 sau 4 ani va fi destul de greu de înţeles. Cel mai bine este să le fie redusă porţia de dulce încă din primele luni. Nu le oferi o cantitate prea mare de lapte praf, ci exact de cât are nevoie. Nu-l lăsaţi să se joace cu biberonul, trăgând de el insistent. Astfel, se produc carii la dinţii din faţă sus-jos , aşa-zisele „carii de biberon”. Deci, recomandarea este ca, mai ales seara, la culcare, să le oferiţi fie apă, fie ceai neîndulcit, dacă şi-a băut deja porţia de lapte.

Sfatul specialistului

Dr. Lorelei Nassar

stomatolog, Clinica Dr. Nassar, Bucureşti, contact@drnassar.ro

O situaţie deosebită o reprezintă distrugerea dinţilor din faţă la copiii mici, sus şi jos . Ea se poate instala la 3-4 ani şi e datorată lichidelor îndulcite puse în biberon – ceai, lapte sau sucuri, pentru a calma copilul şi a-l adormi. Dacă stă prea mult cu biberonul în gură, lichidele stagnează şi dulcele duce la înmulţirea microbilor dăunători ce atacă smalţul dinţilor din faţă, sus şi jos. Smalţul la copii este mai puţin rezistent decât la adulţi, de aceea, se descompune cu repeziciune, iar distrugerea dinţilor este majoră, lăsând în urmă nişte cioturi deseori înnegrite şi inestetice. Uneori se declanşează abcese, deoarece ele sunt o poartă de intrare a microbilor sub gingie şi un potenţial de infecţie. Întotdeauna se complică însă cu micşorarea spaţiului pentru erupţia dinţilor definitivi, şi asta se traduce prin înghesuire dentară, imposibilitate de a curăţa bine, lipsa de estetică şi funcţionalitate dificilă.