Cariile la copii: cum pot să fie prevenite şi tratate

1 2 jpg jpeg

Deşi se încurajează vizita la stomatolog de la vârste fragede, părinţii, cât şi copiii depăşesc cu greu acest prag psihologic.

„Practica medicală ne arată că din ce în ce mai mulţi copii ajung la medic cu carii pe dinţii permanenţi, din multe cauze: consumul excesiv de alimente dulci şi băuturi carbogazoase care agresează dantura, apariţia prematură a dinţilor permanenţi şi nesigilarea acestora, teama de dentist şi absenţa unei rutine de igienizare corespunzătoare. Caria este o leziune la nivelul dintelui provocată de un proces infecţios care se dezvoltă lent, în timp, în urma acţiunii acizilor care distrug straturile dentare. Acizii sunt produşi de bacteriile acumulate împreună cu resturile alimentare, care formează placa dentară. Bacteriile sunt principalele responsabile de apariţia cariilor, însă acţiunea lor este favorizată de igiena necorespunzătoare, de consumul ridicat de dulciuri, de fumat şi de fluorul insuficient. Caria poate să afecteze iniţial doar smalţul (se prezintă sub forma de pete albicioase), după care ajunge la celelalte straturi ale dintelui. Atunci când ajunge la dentina (stratul profund de sub smalţ), pacientul începe să simtă sensibilitate la rece, dulce şi observă leziunile de culoare închisă. Netratată, caria ajunge şi la pulpa dentară (nervul dintelui) şi necesită un tratament complex”, ne-a explicat un medic stomatolog pedodont la Clinica Dentica.

Cum prevenim cariile dentare

Iniţiem vizite la dentist de la vârste fragede. Chiar dacă nu au probleme de sănătate den-tară, începând cu varsta de 2 ani copiii ar trebui să meargă regulat la dentist, pentru a se obişnui cu ambientul, astfel încât atunci când vor avea nevoie de tratamente stomatologice să nu se teamă de stomatolog sau de instrumentarul din cabinet;

Sigilarea dinţilor temporari încă de când apar, precum şi a celor permanenţi în primii 2 ani de la erupţie;

Rutina igienei dentare. Este recomandat ca spălatul pe dinţi să se facă încă de dinainte de vârsta de un an pentru ca să existe obiceiul de a se spăla de două ori pe zi. Încercaţi să faceţi obiceiul cât mai amuzant şi folosiţi-vă de toate accesoriile din comerţ (periuţe de dinţi haioase, pastă de dinţi cu arome, clepsidra care ne ajută să ne spălăm cât trebuie etc)

Limitaţi accesul la alimente şi băuturi nocive. Este recomandat ca până la 3 ani copiii să nu mânânce dulciuri sau să bea băuturi carbogazoase. Dupa 3 ani acordaţi-le cât mai rar şi controlat.

Cum se tratează cariile la copii

Tratamentul stomatologic diferă în funcţie de tipul cariei (primară sau secundară - apărută sub o obturaţie veche), stadiul cariei (incipientă sau avansată) şi localizarea cariei (pe su-prafaţa cu care mestecăm, pe partea laterală sau între dinţi).

„Cariile incipiente pot fi detectate în cadrul consultului şi stopate pentru a preveni degra-darea continuă. În acest stadiu, cariile se pot trata prin fluorizare, pentru remineralizarea dintelui şi păstrarea unei igiene stricte. Cariile care au format deja o cavitate necesită în primul rând curăţarea completă a acestei cavităţi şi apoi aplicarea unei obturaţii pentru a împiedica extinderea cariei. Scopul tratamentului odontal este să îndepărteze complet ţesutul afectat şi, în acelasi timp, să păstreze cât mai mult din structura dintelui şi să îl restaureze din punct de vedere funcţional şi estetic. Cu cât caria este mai puţin avansată, cu atât tratamentul va fi mai rapid şi mai uşor de suportat pentru copil“, a spus medicul pedodont.