Care sunt riscurile trombozei venoase

1 tromboza jpg jpeg

Cheagurile de sânge formate cel mai adesea la nivelul picioarelor poartă numele de tromboză venoasă. De multe ori, în fază incipientă, afecţiunea nu provoacă simptome, însă, netratată la timp, poate produce complicaţii deloc de neglijat.

Tromboza venoasă apare cel mai frecvent la nivelul venelor de la nivelul membrelor inferioare (gambe), dar poate avea şi alte localizări (braţe). Cheagul de sânge poate apărea în venele superficiale sau în cele profunde.  Poate debuta fără simptome, însă ulterior se manifestă prin: umflarea piciorului, durere, crampe, căldură la nivelul piciorului afectat şi modificarea culorii pielii.

De ce apare

Bagajul genetic creşte riscul de apariţie a cheagurilor de sânge.

Stilul de viaţă nesănătos, cum ar fi fumatul şi obezitatea, afectează coagularea sângelui, grăbind procesul de formare a cheagurilor.

Sedentarismul este una dintre cauzele principale ale formării cheagurilor de sânge. În cazul muncii la birou sau a imobilizării la pat, muşhii fiind necontractaţi, nu mai pun sângele în mişcare, ceea ce duce la apariţia cheagurilor de sânge.

Sarcina pune presiune pe vene, iar riscul de apariţie a trombozei venoase este mai mare în această perioadă, chiar şi după o lună de la naştere.

Anticoncepţionalele influenţează coagularea sângelui.

Insuficienţa cardiacă încetineşte procesul de pompare a sângelui. Prin urmare, apare riscul ca sângele să stagneze şi să se transforme în cheaguri.

Cancerul determină apariţia trombozei venoase din cauza modificărilor pe care le aduce organismului.  

Intervenţiile chirurgicale la nivelul venelor, dar şi anestezicele folosite în timpul operaţiei pot creşte riscul apariţiei trombozei venoase.

Complicaţii posibile

Embolia pulmonară reprezintă migrarea unui cheag de sânge din zona picioarelor către plămâni, blocând un vas de sânge pulmonar. Printre simptomele emboliei pulmonare se numără: durerile puternice în piept în timpul inspiraţiei profunde, senzaţia de sufocare, tuse cu sânge, transpiraţie, ameţeală şi leşin. Aceste semnale nu trebuie neglijate, ci, dimpotrivă, trebuie să determine persoana să anunţe de urgenţă medicul. 

Sindromul postflebitic apare în urma alterării pereţilor venelor din cauza cheagurilor de sânge. Afecţiunea se manifestă prin umflarea evidentă a picioarelor, durere şi junghiuri la nivelul membrelor, senzaţia de mâncărime şi de picioare grele. Pielea din zona afectată devine maronie sau roşiatică şi apar vene varicoase.

Tromboflebita presupune inflamarea venelor şi formarea cheagurilor de sânge care pot bloca circulaţia sangvină. În acest caz, apare senzaţia de tensiune la nivelul gambelor, durere profundă a picioarelor, mers îngreunat, chiar şchiopătând.  

SFAT CS

Pentru a diminua efectele neplăcute ale trombozei venoase, persoanele afectate pot purta ciorapi de compresie. Aceştia, prin presiunea pe care o exercită, reduc riscurile de coagulare a sângelui.

Cheagurile de sânge care se formează în venele profunde din corp pot migra cu uşurinţă prin fluxul sangvin, iar probabilitatea ca acestea să ajungă la plămâni este una foarte mare.