Care sunt cauzele depresiei. Atenţie şi la factorii favorizanţi!

1 depresie jpg jpeg

Cu toate că nu se poate spune cu exactitate care este cauza depresiei, specialiştii aduc în discuţie mai multe piste. În principal, este vorba despre cauze biologice şi psihice.

Moştenirea genetică

Este foarte probabil ca depresia să fie o „moştenire” de familie. Astfel, dacă un părinte sau un frate ori o soră a avut depresie, este posibil să te confrunţi şi tu cu această tulburare. Pe de altă parte, numeroase persoane care fac depresie nu au antecedente familiale în astfel de tulburări, iar alţi oameni cu o rudă afectată nu o dezvoltă niciodată.

Hormonii

S-a observat că multe dintre episoadele depresive au loc în perioadele care coincid unor modificări hormonale precum ciclul menstrual, sarcina, naşterea, menopauza şi afecţiunile tiroidiene. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut al hormonilor poate produce modificări care pot sta la baza unor simptome ale depresiei.

Neurotransmiţătorii

Mesageri chimici care asigură transmiterea informaţiei de la o celulă nervoasă (neuron) la alta, neurotransmiţătorii sunt implicaţi şi în boli precum Alzheimer, depresia şi Parkinson. Scăderea unor neurotransmiţători precum serotonina, dopamina şi noradrenalina este asociată cu apariţia depresiei.

Stresul

Acumularea de perioade stresante poate duce la apariţia depresiei. Astfel de episoade pot fi determinate de şomaj, greutăţi financiare, problemele cu partenerul de viaţă, cu părinţii sau cu copiii.

Modul de a gândi

S-a observat că depresia poate fi prezentă într-o măsură mai mare la persoanele cu un  anumit mod de a gândi. Astfel, au un risc mai mare de a face depresie persoanele care pun accent pe părţile negative, care sunt conduse de pesimism, sau de care au reguli de conduită foarte stricte.

Eşecurile

Unii oameni îşi fac un scop în viaţă din atingerea unui obiectiv precum ocuparea unui anumit loc de muncă sau obţinerea unor câştiguri, de pildă. Dacă nu reuşesc să le atingă, consideră că viaţa lor nu mai are sens şi astfel ajung la depresie.

Factori agravanţi

Este bine de ştiut că depresia poate fi agravată de factori precum:

- Prezenţa altor tulburări mintale precum anxietatea, problemele alimentare sau stresul posttraumatic

- Abuzul de alcool sau de droguri

- Diverse boli precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare (accidentul vascular cerebral)

- Unele tratamente medicamentoase cum sunt cele indicate pentru tratarea insomniei sau a hipertensiunii.

O tulburare cu complicaţii multiple

Depresia este o boală care trebuie luată în serios, întrucât are consecinţe serioase asupra persoanei în cauză. Astfel, depresia poate favoriza obezitatea, riscul de boli de inimă, de diabet, abuzul de alcool, anxietatea, atacurile de panică, fobia socială, conflictele de familie, izolarea socială şi automutilarea. În caz de depresie gravă, se poate ajunge la sinucidere.

Citeşte şi: Oana Pellea, mărturisiri sincere despre depresia avută după pierderea mamei. Ce a ajutat-o să-şi revină