Care sunt alimentele pe care românii le arunca mai des la gunoi

2 legume gatite jpg jpeg

Alimentele pe care românii declară că o aruncă cel mai frecvent sunt cele gătite (36%), precum şi pâinea şi produsele de panificaţie (17%), relevă un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România.

Urmează, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, însă aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de băcănie şi conserve expirate şi 4% mezeluri).   

„Legumele şi fructele se aruncă în proporţie de cel mai puţin 6%, respectiv 4%", susţine Cornel Bertea Hanganu, consilier în Departamentul pentru Dezvolare Durabilă (DDD), potrivit Agerpres. 

Conform studiului, procentajul de răspunsuri non-valide este relativ mare (23%), ceea ce ar corespunde cu procentajul de 26% al celor care declară că nu aruncă alimente.   

În ceea ce priveşte cantitatea de mâncare care se aruncă într-o gospodărie într-o săptămână, studiul DDD arată că 71% dintre respondenţi apreciază că, în gospodăria proprie, nu se aruncă „deloc", sau se aruncă „foarte puţine" alimente.   

Aproximativ un sfert dintre cei chestionaţi consideră că aruncă o cantitate moderată/rezonabilă de mâncare şi numai 6% admit că aruncă multă sau foarte multă mâncare.

Potrivit studiului, faţă de statisticile momentului în ţările bogate, modelul românesc este conservator, iar o explicaţie ar fi nivelul general al veniturilor, mai scăzut în România, care face ca alimentele să fie proporţional mai scumpe, la noi în ţară, dar şi un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolică.