Care este virusul care ar putea declanşa următoarea pandemie. Cum se manifestă şi ce îi îngrijorează pe specialişti

1 virus nipah jpg jpeg

O potenţială pandemie ar putea fi declanşată de un virus provenit tot de la lilieci, atrag atenţia specialiştii.

Este vorba despre virusul Nipah, iar infecţia cu acest agent patogen nu benefiaciază de niciun tratament şi nu există vaccin împotriva lui.

„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil şi cu o rată a mortalităţii de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert.

Totuşi, Nipah nu este un virus nou. A fost depistat prima dată în 1999 în Malaysia şi Singapore. Până acum, a provocat epidemii cu rate de mortalitate ridicate, cuprinse între 40% şi 90%. În 2018, în Kerala, India, a cauzat decesul a 17 persoane.

Infecţia cu virusul Nipah se manifestă prin probleme respiratorii, dureri de gât, oboseală şi febră. Virusul este transmis în principal de anumite tipuri de lilieci şi porci infectaţi, dar şi direct, de la o persoană la alta, precum şi prin alimente contaminate.

Epidemiile de Nipah au fost până în prezent limitate la Asia de Sud şi Asia de Sud-Est. Totuşi, trebuie reţinut că virusulul are un potenţial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus, care sunt purtători ai virusului, se regăsesc în zonele tropicale şi sub-tropicale, unde trăiesc peste două miliarde de oameni, avertizează specialiştii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră infecţia cu virusul Nipah boală prioritară, mai ales că nu are tratament şi nici nu poate fi prevenită prin vaccinare.   

Citeşte şi: Aspirina, de ajutor sau nu în tratarea pacienţilor cu COVID-19? Ce arată un studiu recent