Care este problema cu glutenul?

1 gluten jpg jpeg

Unul dintre miturile care circulă asiduu în ultimii ani este acela că glutenul nu este bun pentru sănătate. Cât este mit şi cât realitate, ce este glutenul şi cine ar trebui să-l evite îţi spunem în cele ce urmează.

Ce este şi unde se găseşte

Complex de proteine care intră în structura multor cereale (grâu, orz, secară), glutenul poate fi depistat în toate produsele fabricate din acestea, precum pâinea, pastele, pizza, biscuiţii şi covrigii, precum şi în alte produse conservate sau ambalate pe care scrie „conţine gluten“. Intoleranţa la gluten se referă la 3 tipuri de afecţiuni: boala celiacă, alergia la grâu şi sensibilitatea la gluten non-celiacă.

Cine trebuie să-l evite

Multe persoane tind să creadă că glutenul face rău tuturor. Totuşi, nu există dovezi ştiinţifice care să indice că o persoană sănătoasă are de suferit din cauza consumului produselor care conţin gluten. Este adevărat, însă, că există un segment de populaţie pentru care glutenul este interzis. Mai precis, pentru persoanele cu boală celiacă este esenţial să evite glutenul, la fel şi pentru cele cu sensibilitate la el. Acestora din urmă le ies negative testele de boală celiacă, însă manifestă toate simptomele (balonare, diaree, crampe abdominale foarte dureroase) când consumă alimente care conţin gluten. În ceea ce priveşte restul persoanelor, până în prezent nu există dovezi cum că o dietă cu gluten afectează starea generală de sănătate sau că una fără gluten o îmbunătăţeşte în vreun fel. Totuşi, pentru persoanele sănătoase, s-a observat că minimizarea consumului de produse care conţin gluten este benefică în sensul că, reducând pâinea şi produsele făinoase din dieta obişnuită, se creşte consumul de alimente utile sănătăţii precum legumele, fructele şi seminţele.

Ce să faci dacă ai fost diagnosticat cu boala celiacă

E important să respecţi întru totul recomandările medicului în ceea ce priveşte dieta fără gluten, să începi imediat regimul, să îţi reorganizezi bucătăria şi să ai la îndemână o listă cu alimentele permise şi cele interzise. „De preferat este să achiziţionaţi vase, boluri şi ustensile din sticlă şi inox, pentru evitarea contaminării cu glutenul rămas în porozitatea materialelor din care sunt confecţionate (boluri din material plastic sau linguri şi tăietoare din lemn) sau în locurile în care au fost zgâriate sau crăpate. Întocmiţi o primă listă cu alimente permise şi interzise. Lista trebuie să fie la îndemână, astfel încât să o puteţi completa odată ce veţi acumula experienţă proprie şi cunoştinţe noi“, sfătuieşte inginer Mariana Duşe în cartea „Dieta fără gluten - o necesitate sau o modă? “.

Meniu fără gluten pe 1 săptămână

Luni

Mic dejun

Omletă din 2 ouă cu salată de roşii, spanac şi feta şi 1 felie de pâine fără gluten

Prânz

Mămăligă cu brânză de burduf şi 1 cană de lapte bătut

Cină

Curcan la cuptor cu ciuperci şi salată de varză roşie

Marţi

Mic dejun

Fulgi de porumb cu lapte şi 1 fruct proaspăt, după preferinţe

Prânz

Mâncare de mazăre cu pui şi roşii şi salată de castraveţi cruzi cu mărar

Cină

Salată de ton cu ţelină rasă, ceapă şi pătrunjel şi 2 felii de ananas la desert

Miercuri

Mic dejun

Humus cu castraveţi muraţi, măsline şi roşii

Prânz

Mâncare de linte cu ardei gras şi roşii, alături de salată verde

Cină

Peşte şi broccoli la grătar cu lămâie, usturoi şi ulei de măsline

Joi

Mic dejun

1 iaurt cu nuci şi fructe de pădure

Prânz

Fasole bătută cu murături

Cină

Vită la cuptor cu cartofi natur

Vineri

Mic dejun

2 ouă fierte cu salată de roşii cu pătrunjel şi 1 felie de pâine fără gluten

Prânz

Tocăniţă de ceapă, roşii şi ardei cu mămăligă

Cină

Somon la cuptor cu conopidă, morcov şi broccoli

Sâmbătă

Mic dejun

Un smoothie de banane, mere, spanac şi lapte de migdale

Prânz

Chiftele de năut cu sos de iaurt, castraveţi cruzi şi usturoi

Cină

Pui, dovlecei şi vinete la grătar cu sos vinegretă

Duminică

Mic dejun

250 grame de fructe proaspete

Prânz

Cartofi la cuptor cu brânză şi smântănă

Cină

Muşchi de porc la cuptor cu fasole verde

Gustări: 1 fruct proaspăt, o mână de nuci, migdale, fistic sau alune de pădure crude, 1 iaurt simplu, 1 morcov