Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, susţine că, în ultimul an, a crescut cu 20% numărul pacienţilor cu probleme ortopedice care au apelat la intervenţii chirurgicale datorită informării şi a conştientizării necesităţii de a acţiona cât mai repede asupra problemelor ortopedice pentru o revenire cât mai probabilă la o viaţă activă şi lipsită de dureri.

Rupturile de ligamente încrucişate, instabilităţile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului, osteotomiile, reconstrucţiile de cartilaj şi rupturile de menisc au fost cele mai accesate intervenţii chirurgicale ortopedice în ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, după cum susţine dr. Ion Bogdan Codorean, unul di ntre cei mai cunoscuţi şi respectaţi chirurgi ortopezi din România.  

 Rupturile de ligamente încrucişate, afecţiunile care au dus la cele mai frecvente intervenţii chirurgicale din domeniul ortopedic în ultimele luni,  apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie şi se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau al coborârii scărilor cu neatenţie. ”Operaţia de ruptură de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucişat anterior rupt se înlocuieşte cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenţii chirurgicale, pacienţii se reîntorc în siguranţă la sport într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care îşi fac recuperarea.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care avertizează şi că amânarea operaţiei de ruptură de ligament încrucişat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc şi de cartilaj care poate duce la artroză.

Instabilităţile de rotulă apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozanti cu care se nasc pacienţii. Cei mai mulţi dintre cei care se prezintă în cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotulă au vârste între 13 şi 25 de ani, dar sunt şi pacienţi care vin cu această afecţiune după 60 de ani când au deja artroză. ”Intervenţia chirurgicală pentru instabilitatea de rotulă este una de migală, pentru că trebuie corectaţi toţi factorii care o favorizează.”, declară dr. Ion Bogdan Codorean.

Rupturile de coafă rotatorie la nivelul umarului, şi ele în topul afecţiunilor ortopedice care duc la intervenţii chirurgicale, pot apărea, în cazul tinerilor, în urma unui traumatism, dar cel mai frecvent, la pacienţii după 45 de ani şi sunt leziuni degenerative, produse de probleme de biomecanică. Factorii favorizanţi pentru această patologie apar la persoanele care practică meserii sau sporturi la care folosesc braţul peste nivelul umărului, cum sunt jucătorii de tenis. ”Ruptura de coafă rotatorie dă dureri foarte mari, nocturne, cei afectaţi ajung să nu doarmă noaptea din cauza lor şi de aceea rata de amânare a unei astfel de intervenţii este mai mica decât în cazul altor afecţiuni. Operaţia este una frecventă, se realizează artroscopic, la nivelul umărului, iar tendoanele rupte ale coafei rotatorilor se refixează pe os”, explică medicul chirurg ortoped care subliniază şi că intervenţia chirurgicală în cazul acestei afecţiuni elimină total durerile.

Osteotomiile, operaţiile de îndreptare a membrului inferior sau pelvin, se realizează la pacienţii care au avut fracturi vicios consolidate, care au Genu Varum (picioare crăcănate) sau Genu Valgum (genunchi in X). De cele mai multe ori, aceste afecţiuni sunt dobândite post-traumatic sau degenerativ şi au şi o componentă estetică puternică ce-l determină pe pacient să recurgă la intervenţie. ”Prin această operatie, îndreptăm mebrul respectiv şi facem ca forţele la nivelul genunchiului să transmită corect.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care susţine necesitatea realizării la nevoie a unei astfel de intervenţii nu neapărat din cauze estetice, cât pentru sănătatea articulaţiilor pe termen lung.

Reconstrucţiile de cartilaj sau condropatia se realizează, potrivit medicului chirurg ortoped Ion Bogdan Codorean, prin mai multe tehnici, în funcţie de recomandarea medicală, de la foraje în os până la implant de cartilaj artificial pe baza de colagen sau cultură de celule: ”Cartilajul este cel mai important pentru mişcare, iar leziunile lui apar post traumatic, degenerativ, la pacienti cu devieri de ax, cu instabilitati, în lipsa ligamentului încrucişat anterior sau la pacienţi cărora le-a fost scos meniscul. În urma intervenţiei chirurgicale dispare durerea şi se poate opri evoluţia înspre artroză.”

Ruptura de menisc este cea mai frecventă leziune la nivelul genunchiului care necesită operaţie şi se produce pe fond traumatic cel mai des la pacienţii în vârstă pe fond degenerativ. ”Meniscurile sunt structuri fibro-cartilaginoase din interiorul genunchiului care protejează cartilajul articular, confera stabilitate genunchiului si fac să se potrivească forma oaselor unul pe celalalt. Datorită rolului lui extrem de important, obiectivul nostru este să tratăm meniscul, să îl coasem, să încercăm să-l salvăm şi când nu putem, să scoatem doar partea ruptă din el, cât mai puţin. Scoaterea unei bucăţi de menisc duce oricum la creşterea presiunii pe cartilaj în zona respectivă, la lezarea lui şi, în final, la artroză. Dar acesta este un fenomen care se întâmplă în ani sau zeci de ani.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care garantează că în urma unei astfel de intervenţii chirurgicale la genunchi dispare complet durerea.