Caprifoiul previne coagularea sângelui şi menţine sănătatea inimii

1 shutterstock 642409423 jpg jpeg

Florile caprifoiului, plantă cunoscută şi ca mâna-Maicii-Domnului, pe lângă faptul că răspândesc un miros încântător, au proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiinflamatoare. Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare.

Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune popular, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile capătă o culoare galben-roşcat. În tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Cea mai cunoscută plantă din această categorie este şi mâna Maicii Domnului. Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Are efect antimicrobian 

Preparatele din această plantă: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată destul de des şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale in cicatrizarea rănilor care o recomandă tenurilor cu probleme “Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţii dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi în caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere în timpul urinării.”, spune Daniela Stan, medic de familie, conform adevarul.ro. 

Încetineşte coagularea sângelui

Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc. Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.