Când vremea te îmbolnăveşte - meteodependenţa

1 2 jpg jpeg

Corpul nostru reacţionează la vreme - în privinţa aceasta nu există nicio îndoială. Fie că plouă sau e soare, căldură sau ger, organismul se adaptează constant fluctuaţiilor de temperatură şi schimbărilor de presiune atmosferică. Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alţii - nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizaţi. La alţii apar chiar simptome de boală sau se agravează cele ale unei afecţiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.

O ipoteză este că meteodependenţa ar putea fi o consecinţă a vieţii moderne, care presupune că petrecem puţin timp afară şi mult în birouri şi case cu aer condiţionat sau în maşini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obişnuit cu aceste condiţii şi nu se mai poate adapta corespunzător din punct de vedere fiziologic şi suficient de rapid la fluctuaţiile vremii. Soluţia propusă de experţi în biomedicină este să petrecem cât mai mult timp în aer liber, chiar şi în condiţii meteorologice nefavorabile.

Articulaţiile, adevărat barometru

Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulaţii şi climă (umiditate, frig, presiune atmosferică). Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflaţi la nivelul terminaţiilor nervoase ale articulaţiilor. Cei mai afectaţi sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie şi gimnastică medicală adaptată.

Cu vremea la psihiatru

Nici psihicul uman nu este scutit de influenţele meteo: mulţi oameni spun că vremea le afectează dispoziţia şi starea de spirit. Un studiu publicat de „Journal of Affective Disorders“, în 2016, a arătat că subiecţii care beneficiau de consiliere pentru sănătatea mintală au avut o suferinţă psihică mai intensă când afară a fost vreme urâtă, iar stresul lor s-a redus când vremea a fost însorită.

Variaţiile de temperatură, de presiune atmosferică, de umiditate, modificări ale încărcăturii electrice a aerului, toate ne influenţează, mai mult sau mai puţin, la nivel fizic, psihic, emoţional. În cazul persoanelor meteodependente, situaţia se complică puţin; are loc o acutizare a unor afecţiuni preexistente, aflate în stare latent.

Cei cu reumatism degenerativ devin adevărate barometre ce prevestesc oscilaţiile meteorologice - dureri articulare, inflamaţie, limitarea mişcărilor în articulaţie, în cazul unor fronturi de aer rece şi umed.